Tidigare anställd: ”Mer som en fritidsgård än en arbetsplats”

Uppdaterad
Publicerad

Det tummades på utbildningskraven och uppstod många fel i undersökningarna, uppger en tidigare anställd på Origo, SCB:s underleverantör, som SVT talat med.

– Anställer man till dålig lön och har en dålig arbetsmiljö är det orimligt att hålla en hög kvalitet, säger “Anna” som vill vara anonym. 

– Under en period var det väldigt mycket gymnasieungdomar och det blev stökigt. Det kändes mer som en fritidsgård än en arbetsplats, säger Anna som jobbat för Mind Research på deras kontor i Sollentuna och Täby. 2018 köptes företaget Origo Group, SCB:s nuvarande leverantör av telefonintervjuer.

Undermåliga lokaler

Anna säger att lokalerna fylldes med fem gånger fler personer än de var anpassade för. Ventilationen var dålig, men att vädra innebar nya problem eftersom kontoret låg precis intill motorvägen E18.  

– Det kändes som en bastu de flesta dagar på året. Under sommaren var det helt horribelt. Man behöver få syre för att koncentrera sig och slippa huvudvärk. Lokalerna var inte gjorda för den verksamheten.

Ständig brist på personal

Enligt Anna var många anställda på Mind Research seriösa. Men en ständig personalbrist gjorde det omöjligt att nå upp till de förväntningar som Statistiska centralbyrån hade. Det fick bland annat följden att Mind ibland höll egna utbildningar för ny personal och att intervjuare ibland deltog utan att ha gått någon utbildning över huvudtaget.

Konsekvensen blev att det gjordes många fel, säger hon. Material feltolkades, frågor blandades ihop, det förekom ledande frågor och man missade uppföljande frågor.

Stökig bakgrundsmiljö

För att kvalitetssäkra lyssnar SCB på ett antal intervjuer varje månad, så kallad medlyssning. SVT har talat med flera personer som jobbat som medlyssnare, en av dem är Lena Berglund som i många år jobbade som fältintervjuare på SCB och som blev uppsagd 2018.

– Det var en väldigt växlande kvalitet. Många var jätteduktiga, många var katastrofer.

En sak som Lena Berglund larmade om var den stökiga miljön under arbetet med  Nationella Trygghetsundersökningen 2017, där man ställer många privata frågor om brott och utsatthet.

– Det låter förfärligt när man ska ställa känsliga frågor om övergrepp och trakasserier samtidigt som någon sitter och flabbar i bakgrunden, säger hon.  

SCB uppger att man varit medveten om den bristande arbetsmiljön och lämnat synpunkter om antalet intervjuare per rum, värmen, samt behovet av skärmar för ljuddämpning och minskad överhörning. Den sista tiden gjordes vissa förändringar, skriver SCB i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.