Rättegång mot Ericssonchefer inleds – misstänks för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången i Solna tingsrätt mot fyra tidigare chefer för Ericsson. De misstänks ha betalat runt 20 miljoner kronor i mutor för att vinna ett kontrakt för telekomutrustning i afrikanska Djibouti, värt omkring 200 miljoner kronor.

Enligt åklagarna ska cheferna ha betalat 2 158 000 dollar, motsvarande cirka 20 miljoner kronor, till högt uppsatta tjänstemän i Djiboutis statsapparat, och även landets president.

De misstänkta brotten ska ha skett under 2011-2012 och bevisningen består till stor del av e-postkommunikation mellan de fyra tilltalade personerna under den här tiden.

– Vi har en ganska bra bild av vad som händer både inom bolaget, och mellan bolaget och den här mutmottagaren i Djibouti. Så vi bedömer att bevisläget är starkt och tillräckligt för fällande domar, säger åklagare Mats Jansson till SVT Nyheter.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.