Tidigare Guantanamofånge avvisas

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare Guantanamofånge, en uigur från Kina, ska skickas från Sverige till Albanien där han redan har ett uppehållstillstånd. Det har Migrationsverket beslutat.

Mannen, som flytt från Kina till Pakistan, greps där som talibansympa- tisör och skickades till Guantanamo men släpptes när han visade sig vara oskyldig. Han skickades till Albanien.

Till Sverige kom mannen för ett seminarium om mänskliga rättigheter. I Kina har mannen hustru och tre barn men Albanien tillåter inte familjeåterförening.

Sekretessbelagd

Migrationsverkets motivering till att mannen ska utvisas är i väsentliga delar sekretessbelagd. Av beslutet framgår i stort sett endast att han får avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, avslag på sin ansökan om flyktingförklaring och att han ska utvisas. ”Utvisningen ska verkställas genom att du reser till Albanien, om du inte visar att något annat land kan ta emot dig”, skriver Migrationsverket.

Ingen asyl i USA

Flera uigurer som flytt hemlandet till Pakistan togs för talibansympatisörer och skickades till det amerikanska fånglägret Guantanamo och släpptes när det visade sig att de var oskyldiga. De har inte fått asyl i USA, men samtidigt har USA inte sett det som möjligt att skicka dem till Kina.

Den svenska regeringen har tidigare, liksom en lång rad andra länder, avvisat förslag från USA om att ge uigurerna asyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.