Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den tidigare LO-basen Stig Malm är död, uppger familjen för Aftonbladet. Han blev 79 år gammal. Foto: TT

Tidigare LO-ordförande Stig Malm är död – blev 79 år

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare LO-ordförande Stig Malm är död, uppger hans familj för Aftonbladet.

Stig Malm var känd för sin frispråkighet och hade en ledande roll under det så kallade ”rosornas krig”. Han blev 79 år.

Stig Malm är död, uppger familjen för Aftonbladet. Den tidigare LO-basen blev 79 år gammal.

– Han gick bort sent i fredags kväll i sviterna av covid-19, säger dottern Helene Zimmerman till tidningen.

Stig Malm föddes 1942 i Sundbyberg utanför Stockholm och var utbildad instrumentmakare. Efter att ha engagerat sig fackligt i dåvarande Metallindustriarbetareförbundet blev han ordförande för LO mellan 1983 och 1993.

Myntade flera kända uttryck

Malm var känd för sin frispråkighet och myntade flera uttryck – inte utan kontrovers. Unga börsmäklare kallades ”finansvalpar”, det socialdemokratiska kvinnoförbundet för ”fittstimmet” och socialdemokratiska riksdagsledamöter för ”skållade råttor”.

Stig Malm hade också en ledande roll i det som kallades ”rosornas krig”, en konflikt inom Socialdemokraterna i slutet av 1980-talet, där han stod på ena sidan och finansminister Kjell Olof Feldt på andra sidan i frågan om finanspolitiken. Stora delar av fackföreningsrörelsen ansåg att politiken hade blivit för marknadsanpassad och ”rosornas krig” ledde fram till att finansministern valde att avgå.

Sedan dess har begreppet använts om konflikter inom socialdemokratin.

– Såhär i efterhand kan man konstatera att han var en av de sista stora fackföreningsledarna som också spelade en tung politisk roll. Det var en hård konfrontation mellan delar av fackförbundets ledning och det socialdemokratiska partiet, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Syntes ofta i tv

Stig Malm avgick som ordförande för LO 1993 när det uppdagades att han beviljat en hög fallskärm till byggbolaget BPA:s dåvarande vd. Senare blev han kommunpolitiker i Solna.

Stig Malm syntes även i SVT-programmet På Spåret. Under 17 år satt han även i SVT:s Gomorrons Nyhetspanel, med författaren och retorikexperten Göran Hägg.

Se hela direktsändningen efter Stig Malms bortgång här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer