Tidigare ministrarna Maud Olofsson (C) och Mats Odell (KD) KU-anmäls. Foto: TT

Tidigare ministrar KU-anmäls efter Panamaläckan

Uppdaterad
Publicerad

De nyligen avslöjade Panamadokumenten visar att Nordea hjälpt kunder med brevlådeföretag i skatteparadis och att det främst skedde innan 2009, då den svenska staten var största delägare. Nu KU-anmäls de ansvariga ministrarna.

Dåvarande finansmarknadsminister Mats Odell (KD) och näringsminister Maud Olofsson (C) var vid den här perioden ansvariga för statliga bolag och anmäls nu till konstitutionsutskottet (KU) av riksdagsledamot Rasmus Ling (MP).

– Med anledning av vad som avslöjats om Nordea så måste det undersökas vad den dåvarande regeringen visste, säger Rasmus Ling till SVT Nyheter.

Vill utreda ansvar

Syftet med anmälan enligt Rasmus Ling är att klargöra om Nordea stred mot de riktlinjer som finns för statligt ägda bolag samt om det finns ett politiskt ansvar att utkräva. I sin anmälan vill Rasmus Ling bland annat att KU ska granska om det dåvarande statsrådet Maud Olofsson fick någon indikation på att banken inte levt upp till statens ägarpolicy som ett föredöme gällande etik.

– Jag kommer även att fråga hur regeringskansliets revisorer agerat under den aktuella tiden, KU måste granska olika fall och riksdagen har ett uppdrag som kontrollmakt mot regeringen, säger Rasmus Ling

Under perioden 2006 till 2010 var staten största delägare av Nordea med omkring 20 procent av aktieinnehavet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer