Foto: TT

Tidigare svenskt klimatmål

Tidigarelägg det svenska klimatmålet om noll nettoutsläpp av växthusgaser från 2050 till 2045, föreslår Miljömålsberedningen där alla riksdagspartier utom SD ingår, skriver Svenska Dagbladet.

Med den blocköverskridande överenskommelsen kommer Sverige att till 2045 ha minskat utsläppen med minst 85 procent jämfört med 1990. Åren därefter är målet att uppnå negativa utsläpp, erfar Svenska Dagbladet.

Det nya svenska klimatmålet ligger i linje med den skärpning som FN:s klimatmöte i Paris beslutade om i december. Där antogs ett globalt klimatavtal som syftar till att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader.

Miljömålsberedningen vill också införa en klimatlag och inrätta ett klimatpolitiskt råd som ska granska regeringens arbete med att nå klimatmålen. Dessutom föreslås att regeringen årligen redovisar sitt klimatarbete och vart fjärde år lägger fram en klimatpolitisk handlingsplan.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer