Plus lyckas pruta ner priset på många tidningsprenumerationer. Foto: SVT

Ny kund prenumererar billigare

Uppdaterad
Publicerad

När Plus-Mathias ringer runt till 20 dagstidningar erbjuder nästan hälften en rejält rabatterad prenumeration. Detta trots att han inte är prenumerant.

Samtidigt som tidningsupplagorna minskar gör dagstidningarna sitt bästa för att locka till sig nya prenumeranter. I en rundringning som Plus gjort visar det sig att bara efter några sekunders samtal är det möjligt att få ett kraftigt nedsatt pris på en tidningsprenumeration. Det enda vi behöver göra för att pruta är att påpeka att priset är högt.

SvD, DN och VK ger mest

Mest rabatt ger Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Västerbottens-Kuriren, som erbjuder en prissänkning på ordinarie pris med 25 procent. Totalt nio tidningar ger minst elva procent rabatt direkt, medan ett antal till erbjuder rabatt om deras säljare ringer tillbaka. Tobias Hedström, chefsanalytiker på branschorganisationen Tidningsutgivarna, är inte förvånad.

– Tidningarna är beredda att ge rabatt eftersom när man väl börjar läsa tidningen och inser hur bra den är, då är man beredd att betala fullt pris, menar han.

Är det inte orättvist att trogna prenumeranter betalar 25 procent mer än de som ringer in och prutar?

– Det blir lite orättvist, men inte särskilt mycket. Fortsätter du att prenumerera och är en stadig läsare i 50 års tid, spelar det inte så stor roll om ditt första prova på-erbjudande var 20 eller 15 procents rabatt.

Varför har tidningarna en prislista om den inte stämmer?

– Jag tror att det ganska ofta i samhället går att pruta med ett bra argument. Kommer man med argumentet att det är dyrt, då är tidningarna villiga att ge rabatt.

Hedström tycker att de kundklubbar och specialerbjudanden som är till för trogna läsare väger upp för att nya prenumeranter istället ges rejäla rabatter. Och att pruta på sin tidningsprenumeration uppmuntrar han inte.

– Det finns mycket större vinster att få genom att pruta på bolånet eller bilen, än på tidningen. Är innehållet tillräckligt bra ska man betala för det, säger Hedström.

Vilka varor är svenskarna mest benägna att pruta på? Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan Stockholm, berättar mer om hur och varför folk prutar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.