Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christine Grahn svara på kritiken mot Tiktok i Morgonstudion den 17 februari: ”Vi kommer inte lämna ut data till Kina” Foto: SVT/TT

”Tiktok värst av alla” – Sverigechefen avfärdar kritiken

Publicerad

Tiktok är ”värst” av sociala medier-jättarna när det kommer till lagring av personlig information, visar en ny studie från cybersäkerhetsföretaget Internet 2.0. Appen sparar onödigt mycket information om sina användare och nästan ”trakasserar användarna” för att få tillgång till deras data, enligt studien. Men företaget avfärdar kritiken.

– Många undersökningar visar att vi inte sticker ut. Utan vi är en av alla plattformar som använder datan som användare delar med oss, säger Christine Grahn, samhällspolitisk chef, Tiktok Norden, i SVT:s Morgonstudion.

Med över en miljard användare har Tiktok på bara några år blivit en av världens största och mäktigaste medieplattformar. Men samtidigt som många kanske förknippar appen med oskyldiga fenomen, som danser eller kulturella trender, finns också stora frågetecken kring säkerheten på appen.

Eftersom Tiktok ägs av det kinesiska företaget Bytedance har säkerhetsexperter varnat för att landets regim kan utnyttja appen – för att få tillgång till data om privatpersoner.

Finns det en risk att kinesiska staten kommer åt känslig data?

– Nej. Kinesiska staten har aldrig begärt data av oss. Om de skulle göra det så har vi varit tydliga med att vi inte kommer lämna ut den. Kinesiska staten har varken direkt inflytande över Tiktok eller indirekt inflytande över vårt moderbolag Bytedance.

Väckt oro

I slutet av förra året gick Tiktok ut med information till europeiska användare att data kan lagras utanför kontinenten, inklusive i Kina. Det är något som väckt oro men Christine Grahn menar att det är ett missförstånd.

– Det vi har är vår ”privacy policy”, det vill säga regler om vad vi gör med datan och dessa finns tillgängliga för alla. Där står det, att i vissa fall för att upprätthålla funktionen i en global plattform, behöver vi ge åtkomst till data till personer som befinner sig i andra länder.

Tiktok sticker ut

I studien har Internet 2.0 gjort en poängbaserad ranking på över 21 appar där man jämför hur mycket personligt data som apparna samlar in. På listan finns bland annat Facebook och Instagram och genomsnittsiffran blev 34 poäng medan Tiktok landade på 63 poäng.

– Det finns som sagt andra analyser som visar att vi inte sticker ut, utan att vi är som de andra plattformarna som många är mer van vid. Det finns olika uppfattningar och vi ser inte att vi sticker ut i det här, säger Christine Grahn, samhällspolitisk chef, Tiktok Norden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.