Saabkonkursen är en av de största i svensk historia. Nu gäller det för konkursförvaltarna att få ut så mycket pengar som möjligt och i det ingår att sälja bilarna i Saabmuseet.
Fram till klockan tolv på fredag är det fritt fram att lägga anbud på bilarna i museet i Trollhättan. Bland de riktigt rara ärtorna i samlingen finns den allra första tillverkade bilen, mer känd som ”Ursaab”. Bilen som är en prototyp tillverkades 1946 och 1947 och finns bara i ett exemplar.
Författaren, motorjournalisten och Saabentusiasten Claes Johansson säger att ”Ursaaben”, enligt honom, är den mest intressanta bilen i Sverige.
-Det är en ikon. Den angav tonen för vad Saab var.
Däremot är det svårt att värdera bilen, eftersom den är unik och bara tillverkad i ett exemplar. Bilen byggdes av skrot och delarna hittades på diverse bilskrotar.
Svårigheten att uppskatta värdet gäller också resten av bilarna i museet. Men vissa äldre modeller kan, förutsatt att skicket är bra vara värda 100.000 kronor eller mer. Claes Johansson säger att värdet på äldre Saabar är svårt att uppskatta, men att de generellt sett är billigare jämfört med andra bilmärken. Saab har alltid varit ett uddamärke bland entusiasterna.
Rekordbil
I samlingen finns omkring 120 bilar, från sent 1940-tal till faöretagets sista dagar. Det rör sig både om produktionsbilar, prototyper och testbilar. Ett 50 tal av bilarna har visats i utställningshallen.
Förutom Ursaaben finns också unika exemplar av rally och racerbilar från 1960-talet och framåt. Samlingen rymmer också en riktig rekordbil, nämligen en 9000 turbo som 1986 slog fartrekord på Talladegabanan i USA. Bilen, som idag har utbytt motor rullade 10.000 mil med en snitthastighet på 213,299 kilometer i timmen.
Skicket på bilarna varierar enligt konkursförvaltaren. Vissa är kördugliga medan andra är i behov av lättare eller omfattande renovering och alla säljs i befintligt skick.
Enligt Claes Johansson ska många av bilarna betraktas mer som museiföremål är fungerande fordon. Många av dem byggdes bara för utställningar och var aldrig ämnade för att rulla på vägarna.
Samlingen säljs på anbud, vilket innebär att det är fritt för konkursförvaltaren att välja vem som i slutändan får köpa bilarna. Enligt konkursförvaltarna har det varit ett stort intresse från både privatpersoner och företag.
Vad som kommer att hända med Saabmuseet i framtiden är oklart. Trollhättans kommun avvisade i december planerna på att ta över musset. Kommunalrådet Paul Åkerlund (S) menade att driftskostnaden var omotiverat hög för kommunen.
Teknikparken Innovatum i Trollhättan har däremot visat intresse att ta över verksamheten och de unika bilarna.
Andreas Liebermann
andreas.liebermann@svt.se