Studentflaken kommer att lysa med sin frånvaro på Sveriges gator under 2020 Foto: Anders Wiklund/TT

Tillfälligt stopp för firande på studentflak

Uppdaterad
Publicerad

Ett tillfälligt stopp för studentflak i hela Sverige har på Folkhälsomyndighetens begäran införts, det meddelar Transportstyrelsen i ett pressmeddelandet.

Från och med fredagen den 15 maj kommer det inte att vara tillåtet att köra studentflak i Sverige, det meddelar Transportstyrelsen.

Beslutet har tagits efter en begäran från Folkhälsomyndigheten och innebär att myndigheten upphäver bestämmelserna som tidigare möjliggjort firande på studentflak, karnevalståg eller liknande aktiviteter.

Coronapandemin

Beslutet har tagits med anledning av den pågående coronapandemin. Transportstyrelsen hänvisar de studenter som har frågor kring avbokning av studentflak att vända sig till Konsumentverket.

Det tillfälliga stoppet kommer att gälla fram tills årskiftet.

– Det här rör sig om ett undantag för studentflak som Transportstyrelsen beslutat att inte göra i år. Och det är såklart för att vi vill minska trängseln på flaken, men också runt omkring där människor samlas, säger Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning vid Folkhälsomyndigheten.

”Bör ha rätt att kräva pengarna tillbaka”

Den som redan betalat för ett flak bör ha rätt att kräva pengarna tillbaka, säger Adam Dahlin, vägledare på Hallå konsument vid Konsumentverket till nyhetsbyrån TT.

– Troligtvis ses det (förbudet) som en force majeur-liknande situation, alltså en situation med extraordinära händelser som man inte kan påverka.

När man riktar kraven om återbetalning till företagen bör man göra det skriftligen, och gärna via mejl.

– Kommer man inte överens får man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (Arn) med en anmälan dit, säger Adam Dahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet