Micael Bydén, överbefälhavare Foto: SVT

”Tills vidare är jag nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nye överbefälhavare Micael Bydén säger om den kommande förstärkningen av försvaret på Gotland att han ”tills vidare” är nöjd.

I Agendas reportage om försvaret på Gotland, som i dagsläget är nästan helt nedmonterat, menade flera experter att det blir svårt att försvara ön även när antalet soldater där utökats till uppåt 300.

Det blir några stridsvagnar, men inget luftvärn och inget artilleri. Hur starkt blir försvaret av Gotland?

Agenda

– Starkare än idag. Uppdraget för försvarsmakten är att försvara hela landet. Det ska vi göra relativt ett antal nya angrepp och nya hot. Det här det vi förbereder oss för.

Men utan de här förmågorna, hur svårt blir det för en angripare att ta Gotland?

– Man ska inte låsa sig vid det som finns på Gotland. Försvarsmakten handlar också om de operativt rörliga förbanden som vi kan lyfta ut med kort varsel. Vi kan röra oss över landet och det kommer vi självklart att nyttja även mot Gotland.

En av experterna i reportaget säger att det är lätt att pricka dem som är på väg att förstärka Gotland.

– Det finns alltid kritik. Men det vi får nu i samband med inriktningsbeslutet är faktiskt något mer. Mer operativ förmåga, mer militär förmåga och det ser vi fram emot.

Är det här klart vad gäller Gotland eller ser du ett behov av att gå vidare?

– Med det uppdrag försvarsmakten har i dag och med den omvärld vi ser, då löser vi vårt uppdrag. Med det tillskott vi får genom inriktningsbeslutet kommer vi att bli ännu bättre. Nu är det upp till försvarsmakten att lägga planen så att vi möter det här och ser till att få ut mer effekt av det vi har och det som kommer till.

Micael Bydén säger också att han är nöjd med det första steget vad gäller Gotland. Tills vidare.

– Men om vi skulle få ett snabbt försämrat omvärldsläge skulle du få ett annat svar som är mycket tydligare än det du får nu.

Se hela intervjun med Micael Bydén genom att klicka på bilden här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet