Tio år för rånmord på lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Den 70-årige lantbrukaren misshandlades brutalt och lämnades bunden att dö på sin gård i Kastberga utanför Eslöv. På torsdagen dömde hovrätten en 21-årig man, som friades i tingsrätten, till tio års fängelse för mord.

Den 16 maj 2008 hittades 70-åringen bunden och död i sin bostad. Hur länge han levt efter att ha blivit bunden till händer och fötter är oklart. Det kan röra sig om flera dagar.

I tingsrätten stod två män, 21-åringen och hans 25-årige kusin, åtalade för mord på 70-åringen. Men ingen av dem fälldes för mord. Den äldre mannen friades helt, medan den yngre dömdes till tio månaders fängelse för en rad andra brott, bland annat försök till grov stöld från 70-åringen.

Mordet i Kastberga 2008

Åtalet byggde till stor del på uppgifter från 21-åringens före detta flickvän. Tingsrätten ansåg henne trovärdig, men hennes uppgifter om vad som hände på brottsplatsen var för knapphändiga för att fälla de båda åtalade för mord. Hovrätten gör en annan bedömning.

Fingeravtryck avgörande

Utredarna har hittat tre fingeravtryck från 21-åringen på en plastpåse inne i lantbrukarens hem. På påsen fanns dessutom blod från 70-åringen. Rätten finner genom olika undersökningar av plastkassen att det är styrkt att 21-åringen varit inne i 70-åringens bostad, trots att han hela tiden förnekat detta.

Dessutom har 21-åringen lämnat två skospår i bostaden. Ett av dem har dessutom satts i 70-åringens blod. Det anses styrkt att 21-åringen varit med om den grova misshandeln av lantbrukaren.

21-åringen måste, enligt hovrätten, ha varit medveten om risken för att 70-åringen skulle avlida, men varit likgiltig för om han skulle dö. Han ska därför dömas för att uppsåtligen ha berövat 70-åringen livet.

Han ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

TT

Bakgrund: Tonårsflicka viktigt vittne

Den 16 maj 2008 påträffades den döde 70-åringen i sitt hem utanför Eslöv. Han låg bunden på köksgolvet med en jacka över huvudet och hade utsatts för omfattande och kraftigt våld. På väggarna fanns blodstänk. Rättsläkaren tror att han legat så i tre till fem dagar innan han hittades.

Polisen misstänkte att förövarna hört att mannen hade mycket pengar och att han utsatts för rånmord.

Misstankar riktades tidigt mot en 14-årig pojke på grund av de detaljerade uppgifter som han själv spridit till andra ungdomar. Han delgavs misstanke om mord, men blev på grund av sin låga ålder varken frihetsberövad eller föremål för andra tvångsåtgärder. Senare åtalades i stället hans äldre bror, som i dag är 21 år, och en 25-årig kusin för mord på 70-åringen. Den äldre av dem friades i hovrätten.

En tonårsflicka som var ihop med den yngre mannen och bodde i familjen var ett viktigt vittne för åklagaren. Hon har lämnat flera mycket graverande uppgifter om sin före detta pojkvän och hans familj, bland annat om ett slags rådslag som ska ha hållits i familjen efter dådet mot 70-åringen. I torsdagens dom slår hovrätten fast att 20-åringen utsatt henne för grov kvinnofridskränkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Kastberga 2008

Mer i ämnet