I maj 2008 hittade en äldre man bakbunden och död vid gård i Kastberga öster om Eslöv. Foto: Stig-Åke Jönsson/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nya uppgifter kring Kastbergamordet – åklagaren begär resning

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren begär nu resning för den man som frikändes för mordet på en 70-årig man i Kastberga i Eslöv 2008. Anledningen är att det kommit nya uppgifter om fallet för några månader sedan.

Två män åtalades 2010 för mordet på en man i Kastberga för tolv år sen. Den ena av dem dömdes till tio års fängelse av hovrätten, medan den andra friades.

Anledningen var att det saknades tillräcklig bevisning som knöt den friade mannen till bostaden i Kastberga.

Men nu, tolv år efter att mordet begicks, begär riksåklagaren resning i fallet kring den friade mannen. 

I ansökan framkommer det att åklagaren vill att den friade mannen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och att mordmisstankarna mot honom ska prövas av domstol igen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se SVT:s rapportering från mordplatsen 2008 Foto: SVT

– I januari 2019 lämnades nya uppgifter i fallet. Dessa har lett till att vissa utredningsåtgärder har vidtagits och att riksåklagaren har tagit upp förundersökningen igen, säger Lisbeth Johansson, överåklagare för handläggning av resningsärenden.

Att åklagare begär resning mot en person som en gång friats är mycket ovanligt. Det har skett ett fåtal gånger de senaste tio åren.

Ytterligare två män häktade

Dessutom är två män, en 30-åring och en 35-åring, som avskrevs från utredningen tidigare, nu återigen misstänkta och har häktats misstänkta på sannolika skäl för delaktighet i mordet.

De nya uppgifterna har också lett till att Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har återupptagit förundersökningen angående mord.

Man i 35-årsåldern friades för tio år sen

Det var i maj 2008 som den äldre mannen hittades bakbunden och brutalt misshandlad i sin bostad utanför Eslöv. I bostaden hittade polisen bland annat fingeravtryck och skoavtryck som kunde kopplas till en idag 30-årig man.

Ytterligare en man, som idag är i 35-årsåldern, pekades ut som medgärningsman. Men hovrätten friade honom eftersom ingen teknisk bevisning kunde knyta honom till platsen.

Men nu har alltså riksåklagaren begärt att misstankarna mot honom ska prövas igen. Men exakt vilka nya bevis som åklagaren har är oklart, på grund av förundersökningssekretess. Men det framkommer att nya förhör har hållits.

SVT har sökt åklagaren vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet utan att lyckas.

Ansökan om resning till nackdel för den tilltalade sker inte ofta i Sverige. Det har hänt ett fåtal gånger de senaste decennierna.

Om en dom har vunnit laga kraft måste någon omständighet eller något bevis som inte lagts fram tidigare presenteras för att en resning ska kunna beviljas. Det förutsätter något alldeles särskilt.

Dessutom måste man ha en giltig ursäkt för att de nya bevisen eller omständigheterna inte fördes fram under de tidigare domstolsförhandlingarna.

Endast en ytterst liten andel av alla ansökningar om resning som kommer in till Högsta domstolen beviljas.

Ett beslut om resning innebär att den gamla domen upphävs och att det normalt blir en ny rättegång.

Källa: Riksåklagaren och Högsta domstolen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Kastberga 2008

Mer i ämnet