Tio år gammalt mord utreds igen

Publicerad

Riksåklagaren har beslutat att förundersökningen om ett fall där en man dömdes till livstids fängelse på mord på sin sambo 2002 ska återupptas, skriver Dagens Juridik.

Han ska ha slängt ut henne från ett fönster på sjunde våningen.
Enligt riksåklagaren finns det skäl att hålla förhör med kriminalteknikern om eventuella handavtryck på fönsterbrädan. Det skulle, enligt den dömde mannen, kunna visa att kvinnan själv ställt sig i fönstret.

Tio år gammalt mord
Mannen dömdes för mordet, som begicks i oktober 2001, den 23 april 2002 av Svea Hovrätt.

Domen överklagades till Högsta domstolen, som inte ville pröva fallet. Han har sedan ansökt om resning två gånger, i maj 2007 och i november 2009, men fått avslag.

Mannens advokat Johan Eriksson har begärt att utredningen kompletteras på en lång rad punkter, bland annat att kvinnans tankar på självmord måste utredas vidare. Försvaret har även kommit med uppgifter om att det fanns handavtryck högt upp på fönstret som visar att kvinnan självmant ställde sig på fönsterbrädan.

Riksåklagaren anser att ett nytt förhör bör hållas med en kriminaltekniker för uppgifterna om handavtrycken. De fanns inte redovisade i det ursprungliga förundersökningsprotokollet.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter