Hon hittade honom död i badrummet med en vodkaflaska innehållande GHB. Hon påstod att han begått självmord då hon hotat att lämna honom.
Kvinnan hade dock för en vän erkänt att hon förgiftat pojkvännen. Hon döms även för grovt bedrägeri sedan hon tagit ut pengar från hans konto efter hans död. Kvinnan dömdes 1999 för bland annat mordbrand.
Den 25-årige vännen dömdes till två års fängelse för underlåtenhet att avslöja mord och för grovt bedrägeri. En 21-årig man som också var åtalad för underlåtenhet att avslöja mord frias av tingsrätten.
Levnadsglad
Tingsrätten anser att det är uteslutet att mannen begått självmord. Hans anhöriga har vittnat om att 22-åringen, som levde ett välordnat liv med arbete, var en levnadsglad och psykiskt stabil person.
Självmord ingick inte i 22-åringens föreställningsvärld, hävdar hans anhöriga. Varken kvinnan eller mannen använde droger, har hon själv berättat.
Kvinnan dömdes 1999 för mordbrand och därför valde polisen att titta närmare på hennes bakgrund efter pojkvännens död. 21-åringen hade varit tillsammans med mannen i tre år när han mördades och vittnen berättar om ett mycket stormigt förhållande.
Fakta om GHB och GBL
- GHB är en förkortning av engelskans gamma-hydroxybutyric acid, gamma-hydroxismörsyra.
- GHB förekommer även naturligt i kroppen, bl.a. i nervsystemet, och är kemiskt besläktat med den hämmande neurotransmittorn GABA.
- GHB ger en tillfällig höjning av nivån av tillväxthormon i blodet, men fungerar inte som prestationshöjande medel och har därför inte klassats som dopningsmedel. I stället används substansen som s.k. partydrog.
- GHB framkallar eufori, dvs. ett tillstånd av avspändhet och upprymdhet.
- GHB rapporteras också ha använts som s.k. knockoutdroppar vid våldtäkt.
- I högre doser, eller tillsammans med alkohol, kan GHB ge sänkt medvetandenivå och andningshämning. Dödsfall har förekommit.
- GHB narkotikaklassades i Sverige år 2000. Även Gammabutyrolakton (GBL) och 1,4-dihydroxibutan (butandiol) används som missbruksmedel eftersom de omvandlas till GHB i kroppen.
Nationalencyklopedin