Foto: RFSU/TT

Tio frågor om sex – och svaren du behöver läsa

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna har allt mindre sex – trots att vi vill ligga mer. Det visar RFSU:s undersökning Kådiskollen. Organisationens sexologer Pelle Ullholm och Suzann Larsdotter svarade på läsarnas frågor om sex – här är tio frågor från SVT-läsare och viktiga svar att lägga på minnet.

1. Hur kan man ”hotta upp” sexlivet utan att det blir pinsamt? Har du några konkreta tips?

Suzann Larsdotter: Faktum är att kommunikation ofta är början. Jag har ett konkret bra tips där du och din partner kan göra en ”Ja”-, ”Nej”- och ”Kanske”-kolumn på ett papper. Där skriver ni upp alla saker var och en för sig som ni vill göra sexuellt. Sedan pratar ni om detta gemensamt och kan då säkert komma på saker som ni har lust med. Våga lek och prova. Ta inte sex så gravallvarligt utan ge er möjlighet att leka.

2. Vad gör man när man tappat lusten? Vill ha sex men det är svårt att få igång lusten i kroppen och svårt att få orgasm. Finns det någon hjälp att få?

Suzann Larsdotter: Kommunikation, tanke, tid och handling är fyra saker som jag alltid går igenom med personer som tappat lusten eller vill ha mer sex i sitt liv. Kommunikationen är det avgörande, att prata om förväntningar, lust och vilja gör att man förstår varandra och det blir lättare att möta upp den andres önskemål och vilja. Att ägna tankar åt sex, fundera på vad som gör en kåt och sedan ta tid för det är en viktig ha rollspel. Tid uppstår inte av sig själv utan måste ibland planeras in och bokas upp, även för sex. Att skapa utrymme eller ta sig tid är en viktig strategi. Sedan behöver vi handla. Försök hitta variation och våga introducera nya tankar runt sex. Många gånger kan det vara bra att kravlöst utforska varandras kroppar utan krav på orgasm.

3. Vad ska jag göra när min man bor vid datorn ALL ledig tid? Får ingen kontakt med honom. Vill ju sexa ibland!

Pelle Ullholm: Jag tror att steg ett är att han förstår att du saknar honom. Att du vi vara nära. Gör saker som får honom att förstå det och prata med honom om det. Det brukar vara bra att ta det samtalet när man inte är irriterad utan i ett lugnt läge.

4. Hej, hur kan man få igång sexlivet igen?! Är småbarnsförälder och jag och min man har inte haft sex på väääldigt länge. Vi vill både och pratar om det då och då men vi kommer inte till skott.

Pelle Ullholm: Bra tips är att avsätta tid för närhet med sin partner, att planera in egentid och om man vil ha sex så kommer det lättare då. Det går kanske inte att schemalägga sex men tid för varandra går att få till för de allra flesta. hitta luckor i vardagen, det blir bättre med tiden säger statistiken. : ) Bra att ni pratar!

5. Vem säger att vi vill ligga mer??

Suzann Larsdotter: Nej, det är helt rätt. Det är inte heller ett problem för alla personer som inte vill ligga mer. Vi vet dock att många personer är missnöjda för att de har för lite sex och då blir det ett problem för dem som det är viktigt att försöka hitta lösningar på.

6. Är detta inte på grund av det allt stressigare samhället vi lever i där allt gåt fortare utan andpaus?

Suzann Larsdotter: Jo, stress gynnar inte vårt sexliv. Att stressa mindre och ge mer utrymme för sex är oftast bra är ofta en väg till mer lust och möjlighet till sex.

7. Hur stor andel män respektive kvinnor är missnöjda med sitt sexliv? Jag är själv en frustrerad man som lever med en mer eller mindre asexuell sambo. Så jag antar att andelen missnöjda män dominerar?

Suzann Larsdotter: Andelen kvinnor som är missnöjda med sitt sexliv är faktiskt fler vilket kan bero på att de inte får orgasm så ofta som män vid sex. Jag tänker att du behöver börja prata med din sambo hur ni ska lösa ert problem med att ni har olika lust till sex. Rekommenderar sexolog eller familjerådgivare.

8: Varför ska det snuskas och hållas på i så många sammanhang nuförtiden? Varför har samhället blivit på det viset? Det går ju knappt att se en film utan att det ska snuskas och pippas och hållas på. Usch.

Suzann Larsdotter: Jag tänker att sex är ett fint sätt att vara med någon och ser inte detta som snusk. Om man inte vill se sex kan man alltid slå av tv:n eller läsa annan litteratur och ha respekt för att man inte vill se eller höra om sex liksom det är viktigt att visa respekt för de som gillar sex.

9: Hur ska man få sin partner att tända när man måste konkurrera med all nätporr numera?

Pelle Ullholm: Jag förstår känslan, men de flesta ser inte porr som ett alternativ till sin partner. Att ha sex med en person är nåt annat en att titta på andra som har sex på en skärm. Många gånger är det snarare så att man har mindre sex tillsammans som gör man löser det själv. Det gäller både män och kvinnor. Jag tro att lösningen ligger i att avsätta tid för varandra, skapa utrymme för relationen. Boka av ”udda” tider, inte sena kvällar. Genom att skapa en positiv känsla genom att annonsera tydligare att man vill ha sex kan den som inte så lätt förstår ens signaler förstå.

10. Är det fel att man onanerar mycket?

Pelle Ullholm: Nej, om man trivs med sin onani är absolut inte skadligt, tvärtom. Det är hälsosamt. Det ger en kunskap om vad man gillar, det ger en sköna upplevelser och det påverkar kroppen på positiva sätt!

… och slutligen ett tips från signaturen ”40 år”

”Vill ge ett tips som funkade för mig och min man efter totalt sexhaveri efter stressig småbarnsperiod. Vi bokade ”sexdag”, alltså vilken veckodag vi skulle ha sex. Söndagar var bäst för oss. På så sätt var vi synkade och hade man inte sexlust kunde man jobba på det under dagen så man på kvällen var ”redo”. Låter kanske torrt men funkar!!”

Läs hela chatten och alla svar här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.