Tiotusentals timmar läggs på vab-intyg

Uppdaterad
Publicerad

Sjutton lärartjänster går varje år åt till att skriva ut intyg om att barnen varit sjuka, enligt beräkningar som Miljöpartiet beställt.

Sedan juli 2008 måste föräldrar som tar hand om sjuka barn lämna in intyg, underskrivna av skola eller förskola, för att få ersättning från Försäkringskassan.

”Tar tid och fokus från barnen”

Miljöpartiet, som vill avskaffa intygen, har låtit riksdagens utredningstjänst räkna på hur mycket tid som ägnas åt underskrifterna. Om varje intyg tar en minut att skriva går det åt 34.000 arbetstimmar, vilket blir 17 lärartjänster på heltid.

-Politiken måste vara sparsam med allt som tar tid och fokus från det pedagogiska arbetet. Det här tar tiotusentals timmar som lärarna hade kunnat ägna åt barnen, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till TT.

Inget minskat fusk

Poängen med intyget är att minska fusket, men Försäkringskassan anser inte att fusket har minskat. Generaldirektören Dan Eliasson har tidigare sagt att intygen skapar ”krångel och onödiga besvär”.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har hänvisat frågor om vab-intyget till utredningsförslag om att arbetsgivare ska lämna inkomstuppgifter till Skatteverket. Uppgifterna kan användas för att kontrollera om en förälder varit borta från jobbet. Om förslagen genomförs kan intygen tas bort, enligt ministern.

TT

Fakta – vab-intyget

• Intygskravet infördes av regeringen den 1 juli 2008 för att minska de felaktiga utbetalningarna.

• En förälder som är hemma från jobbet och vårdar ett sjukt barn ska fylla i ett intyg som sedan undertecknas av förskolan eller skolan. Föräldern skickar sedan detta till Försäkringskassan för att få rätt till tillfällig föräldrapenning.

• Varje år signerar lärare och förskollärare omkring två miljoner vab-intyg. Det tar 34.000 timmar (motsvarande 204 månader), enligt riksdagens utredningstjänst.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.