”John”: Tjänar för lite för att betala skatt

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av arbetsmarknad håller på att växa fram, där tillfälliga uppdrag blir allt vanligare. Men villkoren för dem som jobbar inom den så kallade gigekonomin kan se olika ut beroende på företaget de jobbar för. Några är timanställda, andra får betalt per uppdrag och då ligger ansvaret för att betala skatt på utföraren själv.

John jobbar för Tiptapp, ett företag där kunderna kan välja hur mycket de ska betala för att få saker skjutsade till och från sitt hem. John säger att det är svårt att få ekonomin att gå runt då konkurrensen är stenhård och vissa kunder väljer att betala så lite som 100 kronor för tjänsten – för lite för att betala skatt menar John.

– Tiptapp tar 25 procent, om bensinen kostar 25 procent är det 50 kronor kvar. Betalar du 32 procent på 50 kronor, hur mycket är det då kvar? säger han.

”Fritt att avstå”

I ett mejl kommenterar David Höök, medgrundare till Tiptapp, Johns uttalanden om att 90 procent av dem som utför tjänsten genom appen gör det svart, och att ersättningen är så låg att det inte går runt annars.

– Att erbjuda sig att hjälpa en annan användare genom Tiptapp är en möjlighet till en tillfällig extra inkomst och ska inte på något sätt ses som ett alternativ till en heltidssysselsättning, menar David Höök.

Därför har företaget lagt en gräns för hur mycket man kan tjäna på ett år.

– Användaren anger själv vad den vill betala för hjälpen. Utföraren kan erbjuda sig att hjälpa till eller avstå. Det står alla helt fritt.

John heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.