Foto: TT/SVT

Tjänar miljoner på processer – oavsett om de vinner

Publicerad

De stora matgrossisterna kan göra miljonvinster på att dra kommuner inför rätta för deras upphandlingar av mat till barn, gamla och sjuka. Detta oavsett om de i slutänden vinner eller förlorar i domstolen.

Maten till sjuka, barn och äldre är en stor marknad med kontrakt värda mångmiljonbelopp över flera års tid. Och det är här som kommuner och landsting har möjlighet att ställa krav på till exempel hur länge grisarna får transporteras innan de blir till korv eller om paprikan ska vara odlad utan kemiska bekämpningsmedel.

Men här utspelas också en kamp med stora grossister som slåss om kontrakten. Och som inte sällan drar kommuner inför domstol när de förlorat.

SVT granskar matvalet

Vår granskning visar att mer än en fjärdedel av landets kommuner tvingats försvara sina upphandlingar inför domstol de senaste tre åren.

Söker formfel

Enligt grossisterna är kommunerna dåliga på att göra korrekta upphandlingar. Enligt många kommuner är grossisterna nitiska i att hitta formfel för att få till en juridisk process.

De två största matgrossisterna Martin & Servera och Menigo menar båda att syftet med överprövningarna är att förbättra marknaden – för att skapa bättre upphandlingar och i slutänden bättre offentlig mat.

Vi frågar grossisterna om de vinner något mer på själva processen. Båda svarar nej.

Drar ut på tiden

Men vår granskning visar att de ofta tjänar stora pengar också just på själva processen – och i synnerhet om den drar ut på tiden. Detta genom att kommunen eller landstinget väljer att fortsätta handla av dem under processtiden. Så var det till exempel när landstinget Västernorrland under uppemot ett års process fick försvara sin nya upphandling – en process man till slut vann men där det extra året gav merkostnader på flera miljoner.

De kommuner som väljer att byta till den nya leverantören riskerar att bryta mot lagen genom att det blir en olaglig så kallad direktupphandling.

Grossisterna tillbakavisar att de skulle ha som strategi att starta processer för att hålla kvar kommuner som kunder, men medger att försäljningen under processerna kan ge intäkter.

Fakta

Så gjorde vi undersökningen

Fråga: Hur många överprövningar avseende upphandling av livsmedel har er kommun varit föremål för under de senaste tre åren, 2011-2013?

(Med överprövning menar vi att en livsmedelsupphandling har överklagats till Förvaltningsrätten. Om flera parter har överklagat samma upphandling och de prövas i olika mål ska du räkna vart och ett av målen.)”

* 77 kommuner har varit med om minst en överprövning avseende upphandling av livsmedel under de senaste tre åren. Det är mer än var fjärde kommun i landet.

SVT skickade en enkät till kostcheferna i alla kommuner den 10 december 2013. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö skickades enkäten till stadsdelarna. Totalt har enkäten skickats till 316 kommuner och stadsdelar. Av dessa har vi fått svar från 199 kommuner och stadsdelar, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 63 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet