Foto: TT

Tjuvligor stjäl bilar med ny teknik

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvligor som använder en ny sorts teknik för att kunna stjäla moderna bilar med nyckelfria system härjar nu i Sverige. Polisen varnar också för att stölder med störsändare som slår ut billåset ökar.

Polisen har upptäckt att tjuvligor använder allt mer avancerade tekniker för att kunna stjäla moderna bilar som har så kallade nyckelfria system – där föraren slipper sätta nyckeln i låset. Bilarna med dessa ”keyless systems” fungerar så att föraren kan ha nyckeln kvar i fickan och bilen känner av nyckeln är i bilen och kan startas med bara en knapptryckning. Hittills finns det enligt branschorganisationen Bil Sweden runt 20.000 bilar som har nyckelfria system som standard, men flera bilmärken har det som ett extra tillval.

Följer efter billägaren

Men polisen varnar nu för att systemet inte är säkert, bilarna kan stjälas med teknik utvecklad i Ryssland.

– Det handlar om ryska ingenjörer som har sett att de kan tjäna mer pengar på den andra sidan lagen och utvecklar det här till organiserade ligor, säger Lars Stervander, kriminalinspektör som jobbat med bilstölder i många år.

Tjuvarna jobbar i par. Den ena följer efter föraren som har nyckeln fickan och med en sändare tar tjuven signalen från nyckeln, skickar den vidare till sin kumpan som står vid bilen och mottar signalen och kan då låsa upp bilen och köra iväg med den. Sedan kan de manipulera och koda om bilens låssystem.

– Vi har sett i stöldstatistiken att just bilar med keyless systems har ökat så därför misstänker vi att de riktar in sig på dem, säger Lars Stervander.

Kamp mellan de kriminella och bilutvecklarna

Branschorganisationen Bil Sweden har länge sett att bilindustrin har ett stort problem med att tjuvar lyckas manipulera de avancerade bilarna. Vd Bertil Moldén beskriver en katt och råtta-lek mellan ligorna och bilutvecklarna i att överträffa varandra med den senaste tekniken.

– Det är en kamp mellan de kriminella och bilutvecklarna. Vi hittar på en regel eller en spärr och bedragarna går runt den och vi hittar på en ny och de går runt den. Det är en ständig källa till oro, säger han.

Tekniken är ännu relativt okänd bland bilisterna men branschen har uppmärksammat problemet.

– Det är ett nytt fenomen. Keyless system har inte funnits särskilt länge i sig och desto vanligare det blir och desto skickligare bedragarna blir desto större kommer problemet att bli, säger Bertil Moldén. 

Tjuvarna har övertaget

Och kampen verkar i dagsläget vinnas av tjuvligorna. Polisen har inte tillräckligt med resurser för att kunna få fast ligorna, enligt Lars Stervander.

– Nej, det är väl tyvärr så att tjuvarna är nummer ett och vi kommer tvåa, säger han.

En annan teknik som tjuvarna använt sig av i flera år är att slå ut nyckellåset med hjälp av en störsändare och sedan länsa bilen på värdesaker. Sändarna är billiga och lätta att få tag på och polisen ser att dessa stölder också ökar. I dessa fall råder polisen att man alltid känner på bildörren efter att man tryckt på nyckeln för att försäkra sig om att bilen är låst.

  • Den nya tekniken för att stjäla bilar med nyckellösa system går ut på att ligorna med hjälp av sändare och mottagare kopierar signalen från nyckeln. Tjuvarna arbetar i par; en följer efter bilägaren, kopierar nyckelns fjärrsignal och skickar den vidare till sin kumpan som står vid bilen. Den sistnämnde tar emot signalen och kan då öppna bilen och köra i väg med den.
  • Det vanligaste sättet för tjuvarna är att med hjälp av en störsändare slå ut fjärrsignalen från nyckellåset. Bilen låser sig alltså inte efter att man tryckt på nyckeln, trots att man hört det plingande ljuset. Därefter kan tjuvarna länsa bilen på värdesaker.
  • Ett annat sätt är att tjuvarna kopierar fjärrsignalen från din nyckel när du trycker på knappen. När du lämnat bilen kan de sedan låsa upp den och länsa den på värdesaker.

– Var vaksam vid parkeringen när du låser bilen.

– Kontrollera att bilen verkligen är låst genom att testa dörrarna.

– Har du ett keyless system, koppla ur det och använd nyckeln på vanligt sätt eller ta ut batteriet ur nyckeln så den inte sänder ut signaler när du lämnar bilen.

– Lämna inte värdesaker synliga i bilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer