Toaletten – en tickande smittobomb

Uppdaterad
Publicerad

När viruspartiklarna frodas kan ett helt vanligt toalettbesök sluta med illamående och kräkningar.

Vinterkräksjukan har kopplat sitt grepp om landet. För den som vill slippa ligga hemma bland svettiga lakan och med magproblem gäller det att hålla huvudet kallt för att förebygga sjukdom. Och det finns ett ställe där viruspartiklarna bara väntar på att ta sig in i din kropp – toaletten.

– Det kan räcka med tio partiklar för att smittas av vinterkräksjukan, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, städexpert och professor i livsmedelshygien.

Snuskig toalett

Ett enkelt knep för att hålla nere smittorisken är att se till att toalettlocket är nedfällt efter det att du uträttat dina behov.

– När man spolar med locket uppe bildas aerosoler av vattendroppar som också innehåller allt det som man har tänkt sig att spola ner, små avföringsrester med bakterier och virus i. De kan sprida sig flera meter.

Marie-Louise Danielsson-Tham gjorde nyligen ett försök där hon tejpade fast en blodagarplatta på undersidan av toalettlocket, stängde det och spolade. Resultatet var allt annat än trevligt.

– Det växte olika bakterier på den där plattan så det knakade, säger hon.

Betyder det här att det finns massa bajspartiklar på tandborsten?

– I värsta fall kan det finnas det. Det är också en anledning till att man ska spola med stängt lock och helst ställa in tandborsten i badrumsskåpet.

Tvål och vatten

Folkhälsomyndigheten har dock ingen uppfattning kring toalettlockets betydelse för bajspartiklarnas framfart, då myndigheten inte har kännedom om någon forskning på området. Statsepidemiolog Anders Tegnell hänvisar i stället till ett gammalt hederligt knep för att hålla sig frisk:

– Det grundläggande är alltid bra handhygien, säger han.

Fakta: Vinterkräksjukan

  •  Vinterkräksjukan är oerhört smittsam och svår att skydda sig mot. Den orsakas av caliciviruset.
  •  Caliciviruset är mer smittsamt från avföring än från kräkningar.
  •  Viruset är mycket smittsamt och överlever det mesta som dödar andra virus eller bakterier.
  •  I en enda droppe från kräkning eller avföring kan det finnas miljoner virus. Det räcker med 10 till 100 virus för att bli smittad.
  •  Inkubationstiden är en till två dagar.

Fakta: 1177 Vårdguiden

Hygientips:

  • Det bästa är om en person som är vinterkräksjuk kan få använda en egen toalett.
  • Är någon sjuk är det bra att ha pappershanddukar även på hemtoaletten.
  • Var extra noga med handhygienen. Vinterkräksjukeviruset är inte särskilt känsligt mot handsprit, men däremot är det ganska lätt att tvätta bort med tvål och vatten. Skölj händerna och torka torrt.
  • Sjuka personer bör inte laga mat åt andra under den akuta sjukdomsperioden.

Källa: Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.