Tobias Billström (M): Små utsikter för en M+KD-regering

Uppdaterad
Publicerad

En regering med M och KD får svårt att regera och få igenom en budget i riksdagen, underströk Tobias Billström (M), när han gästade SVT:s Morgonstudion på onsdagsmorgonen. Målet, enligt Billström, är fortfarande en Alliansregering.

En tänkbar regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna är något som Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström (M), ser små möjligheter för.

– En regering som ska fungera måste samla 175 mandat i riksdagen. Det är minimum och jag ser inte att det alternativet skulle kunna fungera på det viset. Vi måste fundera på möjligheten att få igenom inte bara en regeringsförklaring och en statsminister utan också i slutet av dagen, en budget, säger Tobias Billström och fortsätter:

– Det tycker jag är väldigt centralt i den här frågan. Så just nu är vi fokuserade på att skapa en Alliansregering, det är vår målsättning från M och de övriga Allianspartierna.

Vill se en Alliansregering

På frågan om en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna är uteslutet upprepade Billström sitt besked.

– En regering måste få 175 mandat för att kunna regera, och få igenom budget, lagstiftning och så vidare. Och vår ambition är att skapa en Alliansregering, men den måste ju naturligtvis också sträcka ut en hand i vissa frågor, som till exempel migration.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet