Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gästade SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT

Jimmie Åkesson (SD): Alliansen finns ju knappt längre

Uppdaterad
Publicerad
SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker inte att Alliansen är ett regeringsalternativ just nu. Men tycker trots allt att Ulf Kristersson (M) ska få bilda regering.
– Det finns ju knappt något som är Alliansen längre. De är inte överens om särskilt mycket, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Jimmie Åkesson (SD) är det mest troliga regeringsalternativet att Ulf Kristersson (M) bildar en annan regeringskonstellation.

– Och den kan vi tänka oss att stödja. Men då vill vi vara försäkrade om att det vi tycker är viktigt också finns med på den regeringens agenda.

Hoppas på inflytande

SD-ledaren anser att Ulf Kristersson inte kan bli statsminister utan att ta hjälp av Sverigedemokraterna.

Hur ska du sätta större press på att få inflytande i den kommande regeringen?

– Alternativet är att han (Ulf Kristersson) samarbeta med Stefan Löfven (S) eller med mig. Han har ingen egen majoritet i riksdagen och han har inte ens största block.

– Vill Ulf Kristersson bli statsminister så kan det egentligen bara ske genom min hjälp, säger Jimmie Åkesson.

Vill avsätta Löfven (S)

SD-ledaren hoppas även på att Stefan Löfven kommer att avsättas under tisdagen i den obligatoriska statsministeromröstningen. I och med det tror han att regeringsförhandlingarna kommer att kunna inledas på riktigt.

– Stefan Löfven kommer att avsättas i dag och då kan vi börja med detta (regeringsbildningen) på allvar, och jag hoppas att det kommer leda någonstans, säger Jimmie Åkesson.

Räds inte extraval

Och skulle förhandlingarna inte leda någon vart – så räds inte han ett extraval.

– Tvärt om. Jag tror att vi skulle kunna växa. Jag tror att vi skulle kunna göra ett väldigt bra val om det blev ett extraval. Sedan är inte säkert att det förändrar någonting, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Men det sänder kanske en signal till framför allt till Ulf Kristersson att man måste få bort den här beröringsskräcken för att komma vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet