Statsminister Stefan Löfvens framtid avgörs under tisdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Riksdagens statsministeromröstning kommer att ske tisdag

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens statsministeromröstning kommer att ske på tisdag.

– Min uppfattning är att det är bra om den hålls så snart som möjligt, säger den nya talmannen Andreas Norlén på en presskonferens.

Tisdag klockan 9:30 kommer den obligatoriska statsministeromröstningen att ske, det uppger den nya talmanen Andreas Norlén (M) på en presskonferens.

– Min uppfattning är att det är bra om den hålls så snart som möjligt så det blir klarlagt om regeringen tolereras av riksdagen eller om det finns anledning att inleda en talmansrunda, säger Andreas Norlén.

Kommer förmodligen röstas bort

Enligt SVT:s politikreporter Per Einarsson pekar allt på att den sittande statsministern kommer få en majoritet av rösterna emot sig i tisdagens omröstning.

– Stefan Löfven kommer röstas bort, ingenting tyder på någonting annat, säger han.

Att Stefan Löfven inte valt att lämna frivilligt menar Per Einarsson kan bero på flera orsaker.

– Dels är det en markering av att han tycker att han är den som ska vara statsminister i kraft av att han företräder det största partiet. Men sen tycker han väl också att det finns en poäng i att bli avsatt av Alliansen med stöd av SD då det enligt honom visar att därifrån hämtar de stöd för sin politik, säger Per Einarsson.

Efter omröstningen ska talmannen genom samtal med partiledarna vaska fram den statsministerkandidat som har störst möjlighet att bilda en regering – en process som kan pågå under lång tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.