Trots att den icke-auktoriserade tolken fått flera klagomål öppnades dörren till ett nytt jobb – som handläggare Migrationsverket. Foto: Adam Wrafter, TT

Tolken stoppades efter bråk och hot – anställdes som handläggare

Publicerad

Trots att den icke-auktoriserade tolken fått flera klagomål, anlitades personen vid upprepade tillfällen av Migrationsverket. En tid senare öppnades dessutom dörren till ett nytt jobb – som handläggare hos just Migrationsverket.

Flyktingströmmen häromåret skapade stor press på Migrationsverket, som bitvis haft svårt att hitta rätt kompetens för sina tjänster och uppdrag.

Det gäller bland annat tolkanvändningen, där man ofta hyrt in tolkar som inte varit auktoriserade av statliga Kammarkollegiet.

En icke-auktoriserad tolk fick i fjol kritik för sitt uppträdande vid upprepade tillfällen efter uppdrag åt just Migrationsverket.

”Hotfullt beteende”

Enligt en intern rapport befann sig tolken gång på gång ”i strider mot bland annat andra tolkar”, genom ett ”dåligt och hotfullt” beteende.

Tolken hade bedömts vara ”oberäknelig och riskerat att utsätta andra personer och sökande för skada”, och spärrades från nya uppdrag hos Migrationsverket.

Men en tid senare fick personen ändå jobb som handläggare hos just – Migrationsverket.

Anmälan om felaktiga grunder

Efter några månader fick myndighetens internutredare en anmälan, som gick ut på att tolken eventuellt skulle ha skaffat sig jobbet på felaktiga grunder – genom att inte berätta om de tidigare konflikterna.

Utredningen, som SVT tagit del av, visade att personen inför anställningen hade berättat om sina tolkuppdrag hos polisen, Arbetsförmedlingen, domstolar och advokatbyråer – men inte om bråken kring insatserna för Migrationsverket.

Tolken själv tillbakavisade all kritik, bland annat genom att skicka in ”ett stort antal bilagor” till Migrationsverkets utredare för att visa sin oskuld.

Informerade säkerhetsavdelningen

Internutredaren konstaterade till sist att det inte kunde klarläggas om personen medvetet undanhållit några uppgifter. Ärendet avslutas med att utredningen skickas till bland andra Migrationsverkets säkerhetsavdelning, med en uppmaning om att avdelningen bör kopplas in om personen skulle bli aktuell för en ny anställning.

Den utpekade tolken uppger för SVT att hela historien har sin grund i en förtalskampanj från andra tolkar. Personen är inte längre anställd av Migrationsverket och säger sig inte heller arbeta som tolk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer