Trots att den icke-auktoriserade tolken fått flera klagomål öppnades dörren till ett nytt jobb – som handläggare Migrationsverket. Foto: Adam Wrafter, TT

Tolken stoppades efter bråk och hot – anställdes som handläggare

Uppdaterad
Publicerad

Trots att den icke-auktoriserade tolken fått flera klagomål, anlitades personen vid upprepade tillfällen av Migrationsverket. En tid senare öppnades dessutom dörren till ett nytt jobb – som handläggare hos just Migrationsverket.

Flyktingströmmen häromåret skapade stor press på Migrationsverket, som bitvis haft svårt att hitta rätt kompetens för sina tjänster och uppdrag.

Det gäller bland annat tolkanvändningen, där man ofta hyrt in tolkar som inte varit auktoriserade av statliga Kammarkollegiet.

En icke-auktoriserad tolk fick i fjol kritik för sitt uppträdande vid upprepade tillfällen efter uppdrag åt just Migrationsverket.

”Hotfullt beteende”

Enligt en internrapport befann sig tolken gång på gång ”istrider mot bland annat andra tolkar”, genom ett ”dåligt ochhotfullt” beteende.

Tolken hade bedömts vara ”oberäknelig ochriskerat att utsätta andra personer och sökande för skada”, ochspärrades från nya uppdrag hos Migrationsverket.

Men en tid senarefick personen ändå jobb som handläggare hos just – Migrationsverket.

Anmälan om felaktiga grunder

Efter några månader fick myndighetens internutredareen anmälan, som gick ut på att tolken eventuellt skulle ha skaffatsig jobbet på felaktiga grunder – genom att inte berätta om detidigare konflikterna.

Utredningen, som SVT tagit del av, visade att personen införanställningen hade berättat om sina tolkuppdrag hos polisen,Arbetsförmedlingen, domstolar och advokatbyråer – men inte ombråken kring insatserna för Migrationsverket.

Tolken självtillbakavisade all kritik, bland annat genom att skicka in ”ettstort antal bilagor” till Migrationsverkets utredare för att visasin oskuld.

Informerade säkerhetsavdelningen

Internutredaren konstaterade till sist att det intekunde klarläggas om personen medvetet undanhållit några uppgifter.Ärendet avslutas med att utredningen skickas till bland andraMigrationsverkets säkerhetsavdelning, med en uppmaning om attavdelningen bör kopplas in om personen skulle bli aktuell för en nyanställning.

Den utpekade tolken uppger för SVT att hela historienhar sin grund i en förtalskampanj från andra tolkar.Personen är inte längre anställd av Migrationsverket och säger siginte heller arbeta som tolk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.