Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättegång mot flera ungdomar: Uppmanades skjuta ”vem som helst” med viss typ av kläder.

Tonåring utförde uppdrag åt Kurdiske räven

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke ombads att skjuta ”vem som helst” med en viss typ av märkeskläder. En 14-åring vädjade om att få delta i en planerad dödsskjutning, men nekades på grund av för dålig skjutvana.

På onsdag börjar rättegången gällande den rad av gängrelaterade våldsdåd som inträffade i Stockholmsområdet i januari.

”Någon grabb bara”, ”Gucci keps jacka över 5 lax”. Så lyder uppgiftsbeskrivningen till de två tonårspojkar som misstänks ha skjutit minst sju skott mot en 20-årig man i Enskededalen den 21 januari. Mannen klarade sig utan skador.

Avsändaren för uppdraget misstänks enligt polis och åklagare vara en 20-årig man med kopplingar till det kriminella nätverk där den så kallade ”Kurdiska räven” pekats ut som ledare.

Våldsvågen i Stockholm

Sex personer mellan 15 och 20 år gamla står åtalade för bland annat försök till mord och grovt vapenbrott i den rättegång som startar i Attunda tingsrätt på onsdagen. Enligt åklagare bottnar händelserna i en konflikt mellan två kriminella nätverk som konkurrerar om narkotikamarknaden i Stockholm och Sundsvall.

100 000 kronor för ett mord

I polisens förundersökningsprotokoll framkommer att de åtalade såväl diskuterat betalning för brotten som gett varandra vapeninstruktioner via Snapchat och den krypterade meddelandeappen Signal.

”Jg komme få 100lx”, ”ska dela med en vän” skriver en av de misstänkta tonåringarna dagen innan skottlossningen i Enskededalen.

En annan person i chatten vädjar om att få närvara vid en skjutning, ”Bror låt mig följa me” skriver personen till en av de misstänkta pojkarna.

Videoklipp och bilder

Sökhistorik på internet samt bilder och videoklipp från de åtalades mobiltelefoner har varit central i förundersökningen. På flera bilder syns de misstänkta poserande med vapen i anslutning till tidpunkten för händelsen. Även videoklipp tagna av vittnen som befann sig på platsen för skjutningen har använts som en del av åklagarens bevisning.

Samtliga åtalade har i förhör nekat till brott.

Hör SVT:s reporter Sofia Yohannes berätta om det som sticker ut i fallet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet