Foto: Scanpix

Tonio Borg: Inte all snus som påverkas

Uppdaterad
Publicerad

I en exklusiv intervju med SVT betonar nu EU:s hälsokommissionär Tonio Borg att det inte är all snus som förbjuds utan endast vissa smaker.

–Det är inte alla snussorter i Sverige som påverkas av förbudet mot smaktillser i tobaksprodukter som nu föreslås, bara de som innehåller särskilt karatäristiska smaker. Bedömningen av vilka produkter som åsyftas ska göras av en oberoende panel.

När det gäller förslaget att förbudet mot export av snus består, trots att mer hälsovådliga hälsoprodukter säljs inom EU, säger Borg att man fruktar att snus kan bli en inkörsport för ungdomar i ett nikotinberoende.

Striden om snuset

Syftet med EU:s nya tobaksdirektiv som ersätter ett gammalt som anses förlegat, är just att motverka konsumtion av tobaksprodukter och arbeta förebyggande.

Fascinerad över svenska kampanjer

Ett sätt menar Borg, är att just inrikta sig på smaktillsatser som ska göra produkterna mer lockande, bland annat för den unga publiken.

Borg verkade fascinerad över de starka kampanjer som bedrivits kring denna fråga från svensk sida.

När det gäller handelsminister Ewa Björlings ”krigsförklaring” mot kommissionen, så säger han att ”krig kanske är ett väl hårt ord i sammanhanget”, men att detta krig i så fall borde ha pågått i 13 år.

Han syftar på att det nya tobaksdirektivet i stort låter villkoren för snus och snusexport förbli precis som i samband med Sveriges EU-inträde: det vill säga att snusförsäljning och konsumtion i Sverige tillåts,  men att export förbjuds.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om snuset

Mer i ämnet