Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan 2001 har antalet fastighetsmäklare ökat med nästan 60 procent. Och Mäklarsamfundets kommunikationschef säger att det kan innebära att det drar till sig dem som ”försöker gena i kurvorna”.

Toppmäklare häktad – ska ha lurat dödsbo på 13 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Toppmäklaren misstänks ha lurat ett dödsbo på närmare 13 miljoner kronor – och sitter nu häktad tillsammans med en kumpan.

Mäklaren, som har en framgångsrik karriär bakom sig, har sålt bostäder på en rad exklusiva adresser i Stockholm.

Nu sitter han häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Misstanken är att han, tillsammans med en annan häktad man, har förskingrat närmare 13 miljoner kronor vid en försäljning, vilket även Expressen rapporterat om.

– Det handlar om en fastighet som har sålts av ett dödsbo. Men ingen av dödsbodelägarna har fått ta del av pengarna eftersom de är borta, säger kammaråklagare Matias Garcia de las Bayonas.

Tidigare åtalad

SVT Nyheter rapporterade om mäklaren i våras i samband med att han blev av med sin mäklarlicens. Sedan tidigare står han åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Bland annat ska han ha ljugit om slutpriset vid försäljningen av en villa i Stockholmsområdet.

Säljarna fick då höra att slutpriset blev 6 miljoner kronor, köparen att slutpriset blev 6,2 miljoner kronor – mellanskillnaden på 200 000 kronor hamnade på mäklarens eget konto.

Enligt åtalet köpte mäklaren en Range Rover samma dag som han fick tillgång till pengarna.

– Det var rena cirkusen, sa mannen som köpte villan till SVT i våras.

Rekordmånga återkallade licenser

Mäklaren är en av 30 mäklare som blev av med sin licens förra året. Det är det högsta antalet återkallelser som Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, någonsin gjort. En delförklaring är dock att myndigheten de senaste åren även återkallat licenser när någon inte har betalat den årliga avgiften.

Utredningen om grov trolöshet mot huvudman är inne i sitt slutskede och åtal väntas inom några veckor. SVT har sökt mäklarens försvarsadvokat Slobodan Jovicic.

SÅ MÅNGA MÄKLARE FÖRLORAR LICENSEN

Antalet anmälningar mot mäklare har en ökande trend de tio senaste åren. Från 259 anmälningar 2013 till 798 anmälningar 2023, vilken dock är en minskning från 2022. Även besluten i disciplinnämnden har haft en ökande trend.

Antal beslut med påföljd:

2023: 209 (varav 30 återkallelser av licens)

2022: 223 (16 återkallelser)

2021: 181 (8 återkallelser)

2020: 175 (20 återkallelser)

2019: 115 (11 återkallelser)

2018: 150 (8 återkallelser)

2017: 84 (3 återkallelser)

Källa: FMI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.