EU inför förbud för djurtestat smink. Foto: SVT

Totalförbud mot djurtestat smink

Uppdaterad
Publicerad

I dag inför EU ett totalförbud mot försäljning av djurtestat smink. Det innebär ett stopp för framtida djurtester.

Kosmetikaindustrin har länge varit ett rött skynke för motståndare mot djurförsök – men i dag kan de efter decenniers arbete dra en suck av lättnad, för nu är alla typer av djurtester på smink, tvål, tandkräm, schampo och liknande produkter som ska säljas inom EU förbjudna.

Tvingas utveckla nya metoder

– Det är ett jätteviktigt beslut. Framför allt är det en stor seger för alla oss som vill köpa icke djurtestade produkter. Men det har också tvingat kosmetikaindustrin att utveckla nya testmetoder som kan ersätta djurförsöken, säger Karin Gabrielson Morton från Forska Utan Djurförsök.

Förbudet gäller både färdiga kosmetiska produkter och  ingredienser som ska användas i nya produkter och det gäller alla typer av djurförsök – även cancertester och fosterskadetester som tidigare varit undantagna.

Hur ser du på risken att förbudet kan leda till att det kan komma ut produkter på marknaden som kan vara skadliga för människor?

– Hela grundtanken med EU:s lagstiftning på kosmetikaområdet är att se till att produkterna är säkra. Finns det minsta tvekan om en produkt är säker så får företagen helt enkelt inte sälja den.

Den kosmetika som redan testats på djur kommer däremot inte att försvinna  från butikshyllorna – så den som vill vara helt säker på att  hudkrämen eller läppstiftet inte har bidragit till några djurtester bör kolla efter märkning, eller på listan över ej djurtestad kosmetika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.