Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kolla på klippet för att se var de flesta vägarbetena finns i sommar. Foto: Magnus Andersson/TT

Trafiken sommaren 2023 – här är vägarna som påverkas

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kommer Trafikverket i vanlig ordning att göra en lång rad arbeten på vägarna i hela landet – något som många semesterfirare kommer att märka av i form av köer, omledningar och sänkta hastigheter.

Nya vägar, ny beläggning, breddning av vägsträckor och underhåll av broar och tunnlar. Sommaren är snart här och i samband med att yrkestrafiken och jobbpendlandet minskar inleder Trafikverket en mängd vägarbeten i hela landet.

Det finns i dag ett stort underhållsbehov på många vägar, bland annat i Norrbotten är vägstandarden dålig på flera håll. Trafikverkets mål med underhållet är att försöka öka trafiksäkerheten, minska risken för akuta fel och bygga bort flaskhalsar som stör trafikflödet.

Vägar som påverkas i sommar

I sommar kommer trafikanter att märka av underhållsarbeten bland annat på E4 mellan Piteå och Töre i Norrbotten, på E6 både norr och söder om Uddevalla, på väg 273 vid trafikplats Arlanda och i Tingstadstunneln på E6 i Göteborg.

– Vi strävar alltid efter att planera och utföra våra arbeten så att de får så lite trafikpåverkan som möjligt. I vissa fall går det tyvärr inte att undvika en del besvär under byggtiden och då samarbetar vi för att minimera problemen, säger Helena Sundberg, regional direktör på Trafikverket, om sommarens planerade underhållsarbeten i Stockholmsområdet.

Trafikverket: Saknas 2-3 miljarder

Årets vägarbeten sker i större omfattning än tidigare år, uppger Trafikverkets presschef Bengt Olsson. Regeringen satsar cirka 16 miljarder kronor på underhållet, men enligt Bengt Olsson behövs mer för att vägarna ska hålla rätt standard.

– Vi skulle behöva cirka 2-3 miljarder kronor till per år. Vissa delar av vägnätet kommer att fortsättas brytas ner så det här är för att vidmakthålla att det håller dagens standard, men att uppgradera vägstandarden totalt sett över hela landet går inte att göra. Vi får hårdprioritera när vi gör den här insatsen, säger han.

Här påverkas trafiken som mest i sommar – i klippet ovan listar Trafikverkets Bengt Olsson de mest drabbade områdena.

Vilka vägar asfalteras i sommar?

En del vägar måste asfalteras om med bara några års mellanrum, medan det dröjer decennier mellan omläggningen på andra vägar. Hur tung trafiken är en av faktorerna som spelar in.

De vägar som ska asfalteras i sommar är:

  • E4/väg 273 mellan Arlanda och trafikplats Nybygget.
  • Väg 70 mellan Anneberg och gränsen mellan Uppsala och Västmanlands län.
  • Väg 55 mellan Strångsjö och Sågmon samt väg 555 mellan Sågstugorna (väg 55) och Stora Djulö i Västmanland.
  • Dingtunavägen i Västerås.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.