Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Trafikverkets presschef Bengt Olsson berätta om vägarna du ska undvika i påsktrafiken. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så ser trafiken ut i påsk – risk för köer och olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Kvasten till Blåkulla eller bilen till släktfirandet? Påskhelgen, och speciellt skärtorsdagen, är bland årets mest trafikintensiva dagar. Dessutom får man se upp för både stora djur och stora hål på vägarna.

– Vi ser fler viltolyckor nu än för ett år sedan, och också fler potthål än tidigare, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson i SVT:s direktsändning om trafiken.

Om du ska ge dig ut och resa i påsk så är du inte ensam. Särskilt på skärtorsdagen, när ledigheten drar igång för de flesta, kan det bli trångt på vägarna.

– Vid 11-tiden brukar det rulla igång och sedan fortsätter det fram mot förkvällen. Redan på långfredagen brukar det vara lugnare. Kan man vänta med att åka tills dess så är det ett tips, säger Bengt Olsson.

Trots att det kan verka smart så rekommenderar Olsson inte att man väljer små vägar för att undvika köbildning på de stora.

– Det proppar lätt igen på mindre vägar och då är det svårare att ta sig ur köerna än på en stor väg.

Fler viltolyckor

Han betonar vikten av att hålla avstånd och att se till att man är ordentligt utvilad innan man sätter sig bakom ratten. Det minskar risken för olyckor, bland annat viltolyckor som Olsson menar sker oftare nu än tidigare år.

– En gissning är att det helt enkelt är fler storvilt som rör sig där ute. Allt ifrån vildsvin till rådjur och älgar.

Även väglaget kan påverkas när potthål bildas under asfalten.

– De senaste åren har vi sett en förändring i temperaturen som gör att det börjar röra sig under vägytan. Det kan bli en obehaglig överraskning, säger Olsson.

Karta över de mest trafikerade vägarna i påsk. Källa: Trafikverket Foto: Trafikverket

Den som hellre gör sin resa på räls kan också råka ut för förseningar. Trafikverket genomför nämligen flera banarbeten under påskhelgen. Det kan innebära längre restider på flera av SJ:s sträckor, bland annat mellan Stockholm och Göteborg samt Göteborg och Malmö.

– Titta ordentligt på biljetten och var beredd på att du kan komma fram senare än vanligt, säger SJ:s tf presschef Peter Kraméus.

SVT Nyheter sände tidigare live om läget i påsktrafiken, där bland annat Bengt Olsson var med och svarade på frågor. Klockan 16.15 kommer SVT att sända live igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.