Trafikverket: ”Har du sommardäck – stanna hemma”

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet är det halt på vägarna och ett antal trafikolyckor har inträffat under måndagen. – Har man sommardäck på bilen – då stannar man hemma! Det ges ingen pardon, säger Yasmine Boulechfar på Trafikverkets väginformation.

Snökaos råder i området kring Tiveden i gränstrakterna mellan Närke och Västergötland. Trafikproblemen är stora och i backarna på E20 har både långtradare och personbilar kört fast.

Det råder tvärstopp i trafiken och Polisen rekommenderar bilister mellan Stockholm och Göteborg att välja andra vägar så tidigt de kan.

Mellan klockan 13 och 22 på annandagen råder också omkörningsförbud på E4 södergående mellan Tönnebro och Gävle, rapporterar P4 Gävleborg. Detta på grund av den väntade påsktrafiken med hemvändare från fjällen.

– Det är ju inte optimalt med ett förbud men det fungerar och får trafiken att flyta på bättre helt enkelt, säger trafikpolis Lars Österberg till radion.

Manar till lugn

I Jönköpings län manar polisen till lugn i trafiken efter att flera trafikolycker inträffat, bland annat mellan Nässjö och Solberga.

– Temperaturerna ligger runt nollan och det innebär att det riskerar att frysa på och bli halt på vägen, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund till P4 Jönköping.

– Man få vara beredd på att det här typiska aprilvädret kan ställa till det i trafiken.

Också i Askersund var det tidigare under måndagen stopp i trafiken efter det att en lastbil hamnat på tvären över vägen. Det finns inte heller där några uppgifter om personskador och strax före klockan tio på förmiddagen uppgav polisen att lastbilen hade bärgats och att vägen var öppen igen.

Varnar

Trafikverket går nu ut med en mycket skarp varning till alla trafikanter påg väg hem från påskfirande:

– Har man sommardäck på bilen – då stannar man hemma! Många försöker söka sig fram längs omledningsvägar, men det kan vara ännu värre där, säger Yasmine Boulechfar.

Ostadigt på flera håll

Annandag påsk är en dag med mycket trafik på vägarna eftersom ungefär halva Sverige avslutar sin ledighet medan andra halvan precis har börjat sin.

SVT:s meterolog Pererik Åberg betonar att väderläget är ostadigt i stora delar av landet.

– Det finns ett snöfallsområde från Västerbotten upp mot Tornedalen och ett annat över östra Svealand ner mot Östergötland. Och dessutom blötsnö över de  inre delarna av Götaland. Men allra mest besvärligt ser det ut att bli i Jämtlands- och Härjedalsfjällen där det både är kraftiga snöbyar och stark vind.

Enligt Yasmine Boulechfar på Trafikverket kan påsktrafiken bli besvärlig på flera håll:

– Det riskerar att bli stökigt. Vi får in rapporter om omkullblåsta träd i både Stockholm och Värmland och om halt väglag både i norr och söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.