Jultrafiken har varit ovanligt lugn inför jul men Trafikverket varnar ändå för flera faror. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Trafikverket: Ovanligt lugnt på svenska vägarna inför jul

Publicerad

Dagarna inför jul brukar vara en av årets mest trafikintensiva perioder och det i kombination med svårt väglag. Men hittills i år är olyckssiffrorna glädjande låga, enligt Trafikverket.

– Peppar peppar så ser statistiken otroligt positiv ut och jag hoppas att det håller i sig, säger presschef Bengt Olsson som samtidigt kommer med viktiga tips.

Runt jul växer varje år oron för olyckor på svenska vägar – vare sig julen är vit eller grön. Trafikverket har inför helgerna gått ut och uppmanat bilister att ta det extra försiktigt. Det rådet gör man klokt i att följa, men med det sagt är olyckssiffrorna hittills i år uppmuntrande låga.

Enligt Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, verkar de till och med vara lägre än en typisk hösthelg.

– Nu håller vi tummarna för att det håller i sig fram till den 12 januari när vi har bokslut för jul- och nyårshelgen, säger han.

Pekar ut tre områden

Det finns ändå några områden som kan bli särskilt problematiska – till exempel E4, E22 och Riksväg 40 mellan Göteborg och Borås. Längre norrut Sundsvall mot Åre och Duved, och däremellan Sundsvall-Åre ner till Gävle.

– Där är det egentligen det besvärligaste väglaget man kan ha för det enda man vet är att det inte är hundra någonstans utan att det växlar löpande.

– Det är också här vi räknar med att det kommer att vara ganska mycket trafik.

Kalender och väder påverkar

Trafiktätt är det särskilt mitt på dagen, mellan 11 och 14-15 på eftermiddagen. Men ett av huvudskälen till att årets statistik ser så bra ut är enligt Bengt Olsson julaftonens placering i årets kalender. I år reser folk på ovanligt många dagar inför julen, medan det andra år kan bli väldigt få dagar när julen inträffar exempelvis på fredag eller lördag. Det milda vädret kan också ha bidragit.

Men Bengt Olsson vill också påminna folk om riskerna med vilt på vägarna.

– Vi har trots allt en massa vilda djur som också tycker att det här med vägarna är kul, säger han.

– Skymningstid och gryningstid är ett tips att ha span på sidan av vägen och inte bara mitt på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.