Beslutet fattades under måndagen. ”Vi har fått indikationer om en oro över säkerheten”, säger Petra Särefjord på Transportstyrelsen. Foto: TT

Trafikverket ska utredas – efter larmen om tågsäkerheten

Publicerad

Transportstyrelsen inleder en tillsyn mot Trafikverket. Beslutet kommer efter SVT:s avslöjanden om brister kopplade till det nya planeringssystemet för tågtrafiken.

Midnatt mot söndag den 11 december började Trafikverket planera tågtrafiken i Sverige med ett helt nytt system. Detta trots upprepade varningar från tågbolagen om att systemet inte var färdigt.

I SVT:s granskning av myndighetens agerande har personal bland annat larmat om en rad brister i det nya planeringssystemet. Brister som enligt våra källor i flera fall skulle kunna påverka säkerheten på järnvägen.

Nu har Transportstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för Trafikverket, beslutat att inleda en utredning.

– Vi har fått indikationer och tips om en oro över säkerheten. Utifrån risk har vi sen bedömt att vi behöver starta en tillsyn mot Trafikverket, säger Petra Särefjord, sektionschef för spårtrafiksäkerhet vid Transportstyrelsen.

Ska granska riskhantering

Beslutet fattades under måndagen och idag, tisdag, har Trafikverket informerats.

– Syftet med tillsynen är att kontrollera hur bytet till det nya systemet har genomförts och hur risker har hanterats, säger Petra Särefjord.

Tillsynen kan bland annat leda till ett vite om Trafikverket inte lever upp till kraven.

– Vi kommer att samla på oss material och information. Hur lång tid det kommer att ta vet vi ännu inte, säger Petra Särefjord.

Trafikverket skriver i en kommentar till SVT att de ser detta som en naturlig del av Transportstyrelsens uppdrag, som är att följa upp deras verksamhet kring säkerhetsfrågor.

– Självklart kommer vi att vara behjälpliga med alla underlag för deras arbete, skriver Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Har du tips om tågsituationen? Tipsa våra granskande reportrar här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan Trafikverket system för tågplanering byttes ut har över 400 akuta fel eller brister kopplade till det nya systemet kommit in. Presschefen Bengt Olsson hävdar att medan läget varit väldigt ansträngt har systemet ändå fungerat bra. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.