Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Besvärligt läge på vägarna när snöstormen drar in över Sverige. Hör Trafikverkets presschef om hur du kan tänka: ”Kan bli svårt att se var vägen slutar i sidled” Foto: SVT och Johan Nilsson/TT

Trafikverkets varning: ”Det går blixtsnabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Snö och kraftig vind drar i dag in över Sverige. Ovädret väntas sträcka sig från Göteborg till Stockholm och både bilister och tågresenärer manas till att tänka igenom sitt resande.

– Det kommer att ske snabba förändringar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Blåst och kraftiga snöfall har på tisdagsmorgonen börjat dra in över norra Skåne, sydkusten och Göteborg. Sedan midnatt har tågtrafik ställts in och enligt Trafikverket väntas väderläget fortsätta skapa problem för väg- och tågtrafiken under dagen.

– Just nu håller vi på att följa vart det vädret tar vägen. När det började var det ganska lugnt och det bara ökar och ökar, det går blixtsnabbt, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson i Morgonstudion.

”Snabba förändringar”

Ovädret väntas dra vidare från Göteborg upp till Stockholm och Roslagen. Enligt Bengt Olsson bör den som planerar att bege sig ut och resa följa prognoserna. Snö och kraftig vind är en besvärlig trafikcocktail som riskerar att resultera i isbildning på spårväxlar och igensnöade vägbanor.

– Det kommer att ske snabba förändringar och då gäller det att kunna ta bra beslut, säger han.

Vänta med sommardäcken

Han skickar även en varning till alla som har planerat att byta till sommardäck den närmsta tiden.

– Jag tror att man ska ta det lite lugnt när det gäller att ta på sommardäcken. Sommardäckens egenskaper försvinner redan vid plus fem grader och i dag är det definitivt under plus fem. Så då kommer man att halka ganska kraftfullt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.