Transpersoner kräver skadestånd

Publicerad

80 transpersoner kommer att kräva skadestånd av staten när kravet på sterilisering vid juridiskt könsbyte nu upphört i praktiken.

På torsdagen vann en dom i kammarrätten laga kraft. I sommar ändras lagen formellt.

Kerstin Burman, jurist vid RFSL, säger till Svenska Dagbladet att hon tänker yrka minst 200 000 kronor per person som kräver skadestånd. Hon räknar med att fler ansluter sig eftersom över 500 personer har bytt kön i Sverige.

– Bara under torsdagen har ytterligare ett tiotal hört av sig som vill företrädas av oss, säger hon till TT.

Sedan 1972 har alla som bytt juridiskt kön tvingats sterilisera sig, ett krav som under de senaste åren allt mer ifrågasatts. I valrörelsen 2010 var Kristdemokraterna det enda riksdagsparti som ville behålla det. 2012 gav först förvaltningsrätten och senare även kammarrätten en enskild person rätt i att kravet strider mot Europakonventionen, grundlagen och därtill är diskriminerande. Domen är prejudicerande och kravet på sterilisering har nu upphört även om lagtexten ändras först den 1 juli.

– Vi avvaktar nu så att detta kan nå ut till alla i de organisationer som står bakom oss. Våra skadeståndskrav ställs så småningom till JK och jag tror att vi har stor chans till framgång, det visar domen i kammarrätten, säger Kerstin Burman.

Fakta: Transsexualism

* Transsexualism beskrivs som en stark och bestående identifikation med det motsatta könet och med en önskan att tillhöra det eller en övertygelse att faktiskt göra det.

* De transsexuella är en förhållandevis liten och heterogen grupp. Mellan 1992 och 2009 tog Socialstyrelsen emot cirka 540 ansökningar om ändrad könstillhörighet, men de blev fler för varje år.

* Enligt Socialstyrelsen är kunskapen om transsexualism ännu liten i den öppna hälso- och sjukvården. Resurser och väntetider varierar kraftigt över landet.

* Personer som ansöker om könsbyte utreds av psykiatriker med stöd av andra experter inom sjukvården. Väntetiden för att påbörja utredningen kan bli över ett år och därpå följer ett års utredning samt minst ett års behandling.

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.