Transportstyrelsen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Transportstyrelsens it-affärer är långa och krångliga. Här är en snabb sammanfattning av vad som har hänt.

Vad handlar it-skandalen om?

I korthet: Känslig information från Transportstyrelsen gjordes tillgänglig för icke säkerhetskontrollerad personal i utlandet.

Vilken slags information handlar det om?

Dels handlar det om det svenska registret över körkort, inklusive bilder. Uppgifter som till exempel kan avslöja vilka fordon som är bepansrade. Dessutom handlar det om företagshemligheter och känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige.

Hur känslig är informationen?

Enligt Riksenheten för säkerhetsmål kan uppgifterna som röjts vara till skada för rikets säkerhet.

Hur avslöjades detta?

Den 6 juni 2017 blev det känt att Maria Ågren, Transportstyrelsens tidigare generaldirektör, i hemlighet utretts för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter och att hon hade bötfällts efter att ha varit ovarsam med hemliga uppgifter.

Kort därefter avslöjas att det handlade om den stora it-affär som Transportstyrelsen gjort två år tidigare.

Vad hade generaldirektör Maria Ågren gjort?

I maj 2015 beslutar hon att göra avsteg från lagar som är till för att skydda känsliga uppgifter. Detta trots att internrevisorn ifrågasätter beslutet.

Vad hände med Maria Ågren?

Hon fick sluta med omedelbar verkan i januari 2017. Då hade Ågren redan delgivits misstanke för brott, men orsaken till att hon fick sluta angavs då vara ”oenighet mellan henne och regeringen”.

Hur är Säkerhetspolisen (Säpo) inblandad?

IBM hade beslutat att flytta över driften av Transportstyrelsens it-system till Östeuropa, vilket innebär att utländska utförare har fått åtkomst till svensk sekretesskyddad information. I november 2015 ville Säpo se ett omedelbart stopp för outsourcingen, men processen fortsatte ändå.

Hur påverkade it-skandalen regeringen?

Den 27 juli 2017 meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas efter hot från Alliansen om misstroendeförklaringar av tre ministrar. Två statsråd lämnar regeringen i spåren av it-skandalen: Anders Ygeman och Anna Johansson.

Även statsminister Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennatsson avgår efter att hon medgett att hon inte förstått allvaret i uppgifterna kring det som pågick på Transportstyrelsen.

Vill du läsa mer om alla turer? Här är en längre version i punktform.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet