Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) förvånas över att så många avstår från att använda bälte i dag. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Infrastrukturministern om A-traktorförslagen: ”Viktiga åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har antalet olyckor med A-traktorer ökat kraftigt. Nu har Transportstyrelsen lagt fram förslag på nya regler – där bland annat lagkrav på bilbälte och vinterdäck ingår. 

– Det är flera viktiga åtgärder som vi nu analyserar och som vi skyndsamt kommer att bereda för att få på plats, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Sedan en lagändring trädde i kraft 2020, som gjorde det enklare att bygga om personbilar till A-traktorer, har antalet registrerade A-traktorer fördubblats och olyckorna skjutit i höjden.

I oktober förra året gav den förra regeringen Transportstyrelsen i uppdrag att titta närmare på säkerhetskraven. Nu har ett förslag på förändringar tagits fram.

Bland annat ska antalet passagerare begränsas och det vara krav på säkerhetsbälte samt på vinterdäck. Dessutom ska tekniska krav göra det svårare att manipulera hastighetsbegränsningen.

Stänger inte dörren för hastighetsökningar

Infrastrukturminister Andreas Carlson lyfter fram åtgärder för att minska möjligheten för trimning och kravet på bälte som extra viktiga:

– Man förvånas över att så många avstår från att använda bälte som faktiskt finns i de flesta A-traktorer redan, säger han.

Ytterligare ett förslag från Transportstyrelsen är att den nuvarande hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen ska kvarstå. Infrastrukturministern påpekar att Transportstyrelsen inte stänger dörren för hastighetsökningar – men att man vill se andra åtgärder på plats för att höja trafiksäkerheten.

– Nu kommer ju regeringen att inhämta synpunkter från på de här förslagen från berörda myndigheter och andra aktörer och där kommer den frågan också att finnas med, säger Andreas Carlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.