Vaccinexperten Matti Sällberg svarar på tre frågor om dagens påstådda genombrott. Foto: Reuters

Coronavaccin: Tre frågor om dagens påstådda genombrott

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelbolaget Pfizer meddelade i dag att deras vaccin mot covid-19 visat sig ge ett 90-procentigt skydd mot sjukdomen. Men vad innebär det, och är 90 procent mycket i sammanhanget? Vaccinexperten Matti Sällberg reder ut.

– Det innebär att det åtminstone finns ett vaccin som har goda chanser att bli godkänt. Men vi ska ha klart för oss att det här än så länge bara är en pressrelease, det finns ingen publikation eller detaljerad bild av data, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin.

– Man kan dra sig till minnes att FDA skulle godkänna ett vaccin med 50 procents effektivitet eller bättre. I ljuset av detta är det alldeles utmärkt.  

Under dagarna har det kommit rapporter om att viruset muterat på minkfarmar i Danmark. Matti Sällberg tror inte att det påverkar detta vaccins effekt nämnvärt, och berättar varför i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet