Matti Sällberg ger en lägesrapport om jakten på coronavaccin. Foto: Storyblocks/SVT

Då kommer vi få ett färdigt vaccin till Sverige

Publicerad

Alla väntar på vaccin mot covid-19. Om allt går enligt plan är vi nu bara några månader från att kunna börja vaccinera mot covid-19 i Sverige.

– Under november kommer vi får reda på om vi har ett fungerande vaccin eller inte, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin.

Storskaliga tester av ett potentiellt covid-19-vaccin pågår på många håll i världen. Elva vaccinkandidater är i så kallade fas-3-studier – det sista prövningsstadiet före ett eventuellt godkännande.

– Det är först när fas-3-studierna klara som man vet om vaccinet verkligen fungerar, det vill säga att de antingen skyddar mot infektion, sjukdom, eller död, säger Matti Sällberg.

Hittills är det bara Astra Zeneca och Pfizer-Biontech som har påbörjat en godkännandeprocedur hos Läkemedelsverket. De har fått beviljat en löpande utvärdering vilket innebär att man granskar datan allt eftersom det är klart.

– Vi väntar fortfarande de stora kliniska studierna, så det går inte riktigt att säga när det blir klart än, säger Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator på Läkemedelsverket.

I videon går Matti Sällberg igenom hur det går med ett vaccin mot covid-19 och när vaccinering kan börja här i Sverige.

CanSino Biologics Inc./Beijing Institute of Biotechnology

Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm

Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm

Novavax

Moderna/NIAID

BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer

Sinovac

University of Oxford/Astra Zeneca

Gamaleya Research Institute

Janssen Pharmaceutical Companies

University of Melbourne/Murdoch Children’s Research Institute

Källa: The Guardian

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.