Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Paul Offit tror att amerikaner kommer behöva ha munskydd i två år till – trots att vaccinet kan vara klart nästa år. Foto: SVT

Experten om coronavaccin: Kan vara redo tidigt nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt nästa år kan vaccin mot covid-19 vara klart. Men amerikanerna får ändå räkna med att ha munskydd och hålla avstånd i två år framåt. Det säger Paul Offit, en av världens främsta vaccinexperter, till SVT.

– Jag är väldigt säker på att vi kommer ha fungerande och säkra vacciner mot covid-19 redan i början av nästa år – och jag tror att vi kommer hitta mer än ett vaccin, säger Paul Offit.

Amerikanen är en av världens främsta vaccinforskare och mycket positiv till utvecklingen. Just nu testas 44 möjliga vaccin mot covid-19 på människor. Tio av dem, bland annat svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin, har redan nått det sista och avgörande stadiet; fas tre-studierna, då vaccinen testas på tiotusentals människor och jämförs med kontrollgrupper.

Bör väga risk mot nytta

Först när dessa resultat är klara går det att veta om något vaccin fungerar, hur effektivt det är och om det är säkert.

– Om vaccinet har genomgått en fas tre-prövning och testats på över 30 000 människor som inte fått allvarliga biverkningar, då kan du säga att vaccinet inte ger ovanliga biverkningar även om sällsynta alltid kan förekomma, säger Paul Offit som tycker att de som är tveksamma bör väga risk mot nytta.

– Viruset dödar människor varje dag. Vaccin är det enda som kan stoppa spridningen.

”Känner ingen press”

Paul Offit ingår i den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s vaccinkommitté, som ska godkänna covid-19-vaccinerna i USA. Han säger att det är tydligt att FDA utsatts för politiska påtryckningar under pandemin av Trump-administrationen, men menar att det inte finns någon risk att vaccin som inte är tillräckligt säkra kommer att bli godkända.

– Jag känner ingen press från regeringen alls. Jag tror inte att någon av oss som är medlemmar i kommittén kommer godkänna vaccin vi inte kan tänka oss att ta själva, eller ge till våra familjer.

”Kan ta år innan vi lyckas”

Men även om det kommer fungerande vaccin är det inte säkert att de ger ett högt skydd mot viruset. Därför tror Paul Offit att amerikaner kommer behöva ha munskydd och hålla avstånd i två år till.

– Får vi ett vaccin som ger ett 75-procentigt skydd innebär det att var fjärde som tar sprutorna inte skyddas. Därför kan det ta ett par år innan vi lyckas stoppa smittspridningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet