Tre partiledarkandidater i Centern

Uppdaterad
Publicerad

Två unga kvinnor och en medelålders man ska nu slåss om att ta över efter Maud Olofsson som ny centerledare. Stalltipset är att det blir en kvinna men vilken av dem blir sannolikt en rysare in på mållinjen.

Det blev som väntat Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson och IT-minister Anna-Karin Hatt, samt riksdagsledamoten och barnläkaren Anders W Jonsson, som kandiderar till partiledarposten.

Populärast hittills har Annie Johansson, 28 år, framstått som, både i medierna och i enkäter i partiet. Men hon får sannolikt en tuff match mot Anna-Karin Hatt, 39 år, som var mycket bestämd och tydlig på torsdagens presskonferens med att hon vill leda partiet och att hon vet vad hon vill göra.

C stort igen

-Jag har stått bakom Maud Olofsson i tio år och sett mycket bra, men också sådant som kunde ha gjorts annorlunda. Vi har blivit för smala och begränsat oss till vårt departementsansvar och överlåtit livsviktiga frågor till andra, sade Hatt.

Hon är övertygad om att Centern återigen kan bli ett stort och brett allmänborgerligt parti som under Thorbjörn Fälldin på 1970-talet. Som mest hade då partiet 27 procent i väljarkåren.

Den elva år yngre Annie Johansson framhöll trygghet, frihet och hållbarhet som sin politiska vision. Även hon vill göra Centern till ett 20-procentsparti igen – 2022. Centerns roll i svensk politik ska bli tydligare och partiet ska bli mer relevant och kreativt.

Satsa på välfärdspolitik

-Jag är övertygad om att om centermedlemmarna vill ha mig som partiledare så ser de till mina erfarenhet och mina resultat och inte vad som står i min CV, sade hon med anledning av att centerfolk ifrågasatt om partiet kan ha en så ung ledare utan arbetslivserfarenhet.

Svårast får den manlige utmanaren, Anders W Jonsson, 50 år gammal. Han har bara varit rikspolitiker sedan 2010 och dessförinnan fritidspolitiker och distriktsordförande. Efter valet 2006 arbetade han under Anna-Karin Hatt i regeringskansliet med välfärdsfrågor. Och det är det han vill satsa på.

-Jag kan bredda partiet inom välfärdspolitiken. Ett av de stora problemen för Centerpartiet är att vi varit alldeles för smala när det gäller politiskt innehåll. Vi har begränsat oss till näringspolitik, miljöpolitik och jordbrukspolitik. De frågor som människor upplever som angelägna handlar om hur åldringsvården ser ut, hur min gamla mormor ska få den vård hon behöver, och där har jag en gedigen kunskap som gör att jag kan bredda partiets politik.

TT

Fakta: Kandidaterna

Annie Johansson, född 1983, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson. Hon är ledamot i finansutskottet, sitter i Centerpartiets partistyrelse och är vice gruppledare i partiets riksdagsgrupp.

Anna-Karin Hatt, född 1972, är IT- och regionminister sedan hösten 2010. Under förra mandatperioden var hon statssekreterare inom statsrådsberedningen.

Anders W Jonsson, född 1961, är barnläkare, riksdagsledamot och ledamot i socialutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.