Tre politikområden i fokus för Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Skärpt migrationspolitik, utökad kärnkraft och skärpta straff för mord är några av de förslag Moderaternas kommer att driva framöver, säger partiledare Ulf Kristersson (M).

– Vi är beredda att gå i skarp lagstiftning där det finns förutsättningar, säger partiledare Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson presenterade idag den riktning han vill att partiet ska ta den närmsta tiden och tre politikområden nämndes speciellt.

Stramare migrationspolitik

När det gäller migrationspolitik säger han att Moderaterna kommer att driva frågan om att Sverige ska bestämma sig för hur många invandrare landet kan ta emot. Han föreslår dessutom försörjningskrav för alla anhöriginvandrare som kommer till Sverige.

– Jag är helt övertygad om att det finns ett mycket brett stöd i Sverige idag för en stramare migrationspolitik, säger Ulf Kristersson (M) vid en presskonferens.

Utveckla kärnkraften

När det gäller kärnkraft och energi kommer moderaterna att inom ramen för energiöverenskommelsen arbeta för att behålla eller utveckla svensk kärnkraft.

– Bara 19 procent vill avveckla och ändå går vi mot avveckling just nu. Jag tycker att det är uppenbart att det just nu finns många partier som som står fast vid att kärnkraften är här för att stanna, säger Ulf Kristersson (M).

Kristersson säger att Socialdemokraterna nu måste bestämma sig för med vem de vill bygga en långsiktig energipolitik.

Lag och ordning 

Moderaterna har tidigare lagt fram tio förslag och det är förslag som Kristersson fortsatt står bakom och vill se tillämpade.

– Vi är beredda att gå i skarp lagstiftning där det finns förutsättningar, säger Ulf Kristersson (M).

– Jag tror att det finns ett stort folkligt stöd för en riktig mobilisering att lägga annat åt sidan och fokusera på det viktigaste.

Moderaterna har tillsammans med Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna börjat förbereda ett helt eget lagförslag när det gäller skärpt straff för mord. Förhoppningen är att ett skarpt lagförslag ska kunna presenteras för riksdagen före sommaren.

– Mord som begås inom ramen för organiserad brottslighet och bland närstående ska i normalfallet straffas med livstids fängelse, vilket inte är fallet enligt dagens förslag, säger Ulf Kristersson (M).

Den så kallade ungdomsrabatten vill Moderaterna slopa helt och inte enbart vid upprepad grov brottslighet som regeringen föreslår.

– En 18-åring som begår brott oavsett vad det handlar om får idag ofta bara halva straffet. Det tycker vi är oacceptabelt, säger Ulf Kristersson (M).

Moderaterna vill också att det tillträdesförbud som idag finns i fotbollsammanhang ska utökas till att också kunna gälla i butiker, badhus och bibliotek för personer som stjäl eller bråkar.

Förnyat förtroende

Under lördagsförmiddagen fick Ulf Kristersson förnyat förtroendet att leda Moderaterna som ordförande i fyra år till.

Moderatstämman i Västerås valde om Ulf Kristersson helt utan dramatik och utan motkandidater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.