Karin Rågsjö (V), Henrik Landerholm och Elisabeth Svantesson (M). Foto: TT

Tre röster om Ulf Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

Popnörd, tankspridd, högerman, och familjekär – så beskrivs Ulf Kristersson, av tre personer som på olika sätt arbetat nära honom.

Henrik Landerholm – Sveriges ambassadör i Abu Dhabi och tidigare riksdagsledamot för Moderaterna. Har känt Ulf Kristersson sedan de träffades som femteklassare vid Edvardslundsskolan i Torshälla, Sörmland.

– Ulf är väldigt svensk. Ärlig, saklig och rättfram. Inte intresserad av social status, titlar, formalia eller ”small-talk”. Han är seriös och fokuserad och tycker inte om att ägna tid åt sådant som inte ger ett tydligt resultat. Det gör också att han ibland har mindre respekt för ytliga politiker i det egna såväl som andra partier.

Henrik Landerholm tillsammans med dåvarande utrikesminister Carl Bildt och pressekretetaren Anna-Charlotta Johansson vid ett besök på den svenska campen i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

Tankspridd och inte praktisk

– Att han var elitgymnast i ungdomen är välkänt, men han är också god löpare och utförsåkare och en hyfsad tennisspelare. Att han kan vara lite tankspridd och inte överdrivet praktisk, trots att han var scout som liten, är något som till och från roat hans vänner.

Popnörd – gillar Kent

– Han tränar och läser och umgås med familj och många vänner. Han läser svensk skönlitteratur och är något av en popnörd, i synnerhet svensk pop. Många Kent-konserter har det blivit. Han är också något av en vinkännare och intresserad av friluftsliv i skog, mark och på sjön.

Karin Rågsjö (V) var vice ordförande i kommunfullmäktige i Stockholm 2006-2010 samtidigt som Ulf Kristersson var borgarråd. Foto: TT

Karin Rågsjö – vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Satt i kommunfullmäktige i Stockholm samtidigt som Kristersson 2006-2010.

– Jag satt med honom i fullmäktige när han var socialborgarråd och jag vice ordförande. Han är en trevlig person men absolut en supermoderat. Han är en person som definitivt ogillar vänstern och allt den står för. Han ser oss fortfarande som kommunister vilket kan vara lite tröttsamt, en typisk högerman.

Duktig på att ta sig ur jobbiga situationer

– Han är väldigt duktig på att ta sig ur jobbiga situationer, han glider vidare. Det kunde man se i den här lägenhetsaffären med Ersta diakonisällskap. Han har en förmåga att ducka tycker jag. Han är duktig på det, för duktig för samhällets bästa.

Stod upp för sina barn

– Han var väldigt schysst mot mig och var frikostig med den informationen jag behövde i arbetet. Han undanhöll ingenting utan var demokratisk. Han var en få som stod upp för sina barn. Han var föräldraledig i ett halvår vilket var bra. 

Elisabeth Svantesson spås bli en av Ulf Kristerssons närmaste medarbetare. Har arbetsrum bredvid varandra. Foto: TT

Elisabeth Svantesson – Moderat riksdagsledamot och tidigare Arbetsmarknadsminister. Sågs som en av de främsta utmanarna till Ulf Kristersson om partiledarposten innan hon meddelade att hon inte ämnade kandidera.

– Ulf och jag har haft en nära arbetsrelation under många år som ministerkollegor, genom olika projekt inom partiet och under åren i riksdagen. Till vardags sitter vi också i rummen bredvid varandra.

Fattar genomtänkta beslut

– Ulf är en varm person som är bra på att se andra människor och han är också väldigt mån om sin familj. Som ledare fattar han genomtänkta beslut och han är bra på att samla människor. 

Beundransvärd träningsdiciplin

– Han har en beundransvärd träningsdiciplin. På partistämmor och konferenser runt om i landet är det inte sällan man möter honom i hissen i löpskorna efter en runda.

LÄS MER: Analys av Mats Knutson: ”Kristersson måste rivstarta”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.