Tre skilling banco sålt för rekordpris

Uppdaterad
Publicerad

Det unika svenska frimärket gul tre skilling banco har sålts för ett nytt rekordpris vid en privat auktion i Geneve. Auktionen präglades av stort hemlighetsmakeri. Hur mycket köparen betalade för frimärket offentliggörs inte.

Det svenska märket som är poststämplat 1857 skulle ha varit grönt, inte gult, och finns bara i ett enda känt exemplar.

Den schweiziska auktionsfirman David Feldman uppger för nyhetsbyrån AP att en grupp köpare förvärvat frimärket för minst 18 miljoner kronor, det vill säga det föregående rekordpriset för frimärket.

Köparna vill vara hemliga och har också bett auktionsfirman att inte avslöja köpesumman.

Gul tre skilling banco anses vara ett av världens mest värdefulla föremål i förhållande till sin storlek. Varje gång frimärket har sålts har det slagit försäljningsrekord.

Thomas Larsson

Fakta

Feltrycket Gul tre skilling banco är poststämplat i Kopparberg den 13 juli 1857.

Färgen skulle ha varit grön men blev gul. Sannolikt förväxlades matriserna för 3- och 8-skillingsmärkena vid tryckningen.

Det upptäcktes av en frimärkssamlande 14-åring 1886. Han sålde det för det då höga priset sju kronor till en frimärkshandlare i Stockholm.

Sedan dess har priserna trissats upp för varje försäljning. Sedan 1984 har frimärket varje gång det sålts betingat ett nytt rekordpris för ett enskilt frimärke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.