Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket påverkas plånboken av dagens besked? Sparekonomerna Arturo Arques, Shoka Åhrman och Frida Bratt svarar. Foto: SVT

Tre sparekonomer: Det betyder inflationsbeskedet för dig

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen i Sverige faller till 4,7 procent i augusti enligt KPIF. Men vad betyder det för hushållens ekonomi och för räntan? Vi har ringt upp tre sparekonomer för att reda ut.

– Hushållen har ju drabbats väldigt hårt av den här inflationen som inte bara gjort att levnadskostnaderna ökat utan också att räntorna stigit, säger sparekonomen Arturo Arques.

Inflationstakten, alltså prisökningen, har sjunkit med ytterligare ett par procentenheter, enligt siffror från SCB.

– Det som är ett utrosptecken med det här beskedet är att matpriserna kommer att stabiliseras och inte öka, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Inflationen är framförallt viktig för hushåll med små marginaler i ekonomin.

–  Det är de som drabbas hårdast när inflationen stiger, för de lägger en väldigt hög andel av sin disponibla inkomst på boende. När kostnaderna stiger blir det inte mycket pengar kvar till konsumtion och sparande. Och inflationen är fortfarande för hög, säger Arturo Arques, sparekonom på Swedbank.

Hushåll med rörliga räntor känsliga

Nästa vecka lämnar Riksbanken besked om styrräntan, och beslutet påverkas av inflationssiffrorna.

– Så det påverkar hushållen generellt men också framförallt de hushåll som har rörliga bolåneräntor, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Vad tror de tre ekonomerna om framtiden? Se svaren i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.