Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnpsykologerna Clara Linnros och Malin Bergström berättar några tips om hur du bäst semestrar med dina barn.

Tre tips för semester med barn

Publicerad

Sommarlov och semestertid är en utmärkt möjlighet för föräldrar att skapa minnesvärda stunder med sina barn. Men att umgås dygnet runt kan också skapa slitningar – för SVT Nyheter listar två experter inom barnpsykologi tre tips för att att få ut det mesta av semestern.

Ju mer tid man har tillsammans, desto fler friktionsytor blir det inom familjen, säger Malin Bergström, barnpsykolog och forskare, i SVT:s Morgonstudion.

– Dessutom har man rätt höga förväntningar, man tänker att allt ska bli lite annorlunda, säger hon.

Den förväntan kan i sig bli en fälla, menar barnpsykologen Clara Linnros. Både hon och Malin Bergström ger rådet att titta mindre på vad andra gör och mer på den egna familjens behov – inte minst föräldrarnas egna.

– Vill jag stå i köket hela sommaren eller vad har jag för behov? Jag tror att man som förälder behöver jobba lite med det.

Se barnpsykologernas bästa tips för en friktionsfri semester i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.