Trend att äta levande djur

Publicerad
En av de senaste gastronomiska trenderna i New York handlar om att äta djur levande. Fenomenet har redan kommit till Europa.

-Det är en kvalitetsfråga att komma så nära levande mat som möjligt, säger Mattias Kroon, redaktör på tidskriften ”Mat och vänner”.

Enligt honom är många trötta på att djur är uppfödda och dödade under så tråkiga omständigheter. Ju närmare levande, desto mer naturligt.

-En bläckfisk, till exempel, som precis har dött och som du skär upp och som du provar att äta, har en helt annan sötma. Den liknar över huvud taget inte den djupfrysta bläckfisken som du hittar i frysdisken, säger han.

Som att äta daggmask för att vara tuff
Men professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson-Tham, är inte lika imponerad av trenden. Hon tycker inte att det är någon gastronomisk upplevelse.

-Det påminner mer om när ungarna ska imponera på varandra genom att äta en levande daggmask och visa hur tuffa de är, säger hon.

I dag är det exklusiva restauranger i New York som erbjuder sina gäster udda och extrema smakupplevelser. Från rå mat som lammhjärna och fårtestiklar, har man nu gått över till levande djur som bläckfisk, sjöborre och larver.

Risk att gå över till större djur
Marie-Louise Danielsson-Tham pekar på problematiken med att veta var gränsen ska dras, att det är lätt att börja med en liten larv och sedan gå över till större och större djur.
-Det är osmakligt och respektlöst mot den levande individen, säger hon.

För Mattias Kroon är det de färska råvarorna som är det viktiga – att de är så färska de kan bli.
-Det finns ju också något som kallas för extreme eating med folk som äter spindlar och kobrahjärtan i blod och allt möjligt vad det nu är för dumheter, säger han.
-Det är inte över huvud taget det jag är intresserad av, säger han.

Rå lammhjärna populärt
Att det finns en gräns är självklart för honom – med ett skratt konstaterar han att han skulle kunna sitta hela dagen och berätta om saker som inte går att äta. Men för Marie-Louise Danielsson-Tham går gränsen tidigare. Generellt tycker hon inte att man alls ska äta rå mat från djurvärlden.

-Det är ju populärt nu att äta råa hjärnor, lammhjärna till exempel, och vi vet inte vad det finns för smittämnen i de här hjärnorna som sedan kan ge hemska sjukdomar på människan, säger hon.

När det gäller råa lammhjärnor är Mattias Kroon betydligt liberalare.
-Jag tycker kanske inte helt rå, utan man får bräcka eller marinera den lite grand, men det går att äta – absolut, säger han.

Mycket värre på skolbespisning
Att trenden skulle vara djurplågeri håller han inte med om.
-Om du äter mat på en skolbespisning, ett äldreboende eller en lunchrestaurang så kommer du att äta djur som levt under mycket värre omständigheter än ett djur som har fått dö alldeles precis innan du äter det, säger han.

Marie-Louise Danielsson-Tham håller inte med. Enligt henne ska djuren inte bara födas upp så bra som möjligt.
-Man måste se till att de slutar sitt liv så bra som möjligt. De ska inte utsättas för stress eller smärta i dödsögonblicket, säger hon.

”Logistikproblem när det gäller färsk mat”
Mattias Kroon tror att trenden kommer att växa, men inte så mycket som han skulle önska.
-Tyvärr inte tillräckligt stort, eftersom vi har ett logistikproblem när det gäller färsk mat. Det finns ju inga marknader där man kan handla en levande kyckling eller levande fisk, det är ju omöjligt, säger han.

Backa Elias Bondpä
elias.bondpa@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer