Foto: TT

Trenden med sparande på bankkonton håller i sig

Uppdaterad
Publicerad

Hushållens sparande ökade med 71 miljarder under årets andra kvartal, enlig SCB:s senaste Sparbarometer. Sparandenivån överensstämmer med senaste årens trend. Men trots att vi sparar mycket väljer många att placera pengarna på bankkonton med låg eller ingen ränta.

Annika Creutzer, privatekonomisk expert, tror att det finns psykologiska förklaringar bakom hushållens sparbeteenden. Riksbankens låga reporänta signalerar ett osäker ekonomiskt läge som får spararna att vilja göra säkra placeringar.  

– Sparandet har ökat kraftigt och det tror jag det finns många anledningar till. Nollräntan, eller till och med minusräntan som Riksbanken har, signalerar kris på sitt sätt och jag tror att de som har pengar håller lite hårdare i dem och parkerar dem på en bank. 

En annan anledning till senaste kvartalets ökade sparande är det nya amorteringskravet på bostadslån, tror Annika Creutzer. 

– Den nya amorteringslagen gör att man ogärna vill ta nya bolån. Inför en större renovering väljer man därför att placera pengarna på banken istället för att betala av lån. 

Att sparandet är som störst under årets andra kvartal följer tidigare års trend då de flesta aktieutdelningar sker under tidsperioden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer